X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Un jurnalist moldovean despre Olimpiada de la Soci: „A fost tare!”

27 feb. 2014,, 13:45   Sport
5548 3
Foto: facebook.com
Orăşelul Olimpic din Soci se pregăteşte de Paralimpiadă. Mii de voluntari, printre care şi 20 din Moldova, nu se grăbesc să plece. Iar reprezentanţii presei care au reflectat cele mai grandioase Jocuri din istoria mişcării olimpice îşi împărtăşesc impresiile. Comentatorul sportiv de la postul TV7, Alexandr Botnari, a fost unul dintre puţinii jurnalişti din Moldova, care au avut norocul să se afle în epicentrul evenimentelor din Soci.

„A fost prima mea Olimpiadă de Iarnă”, ‒ a relatat pentru NOI.md, Alexandr Botnari. – „Pînă acum am fost doar la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra. Dacă ar fi să compar aceste două Olimpiade, atunci cea de la Soci a fost net superioară. Străinii au recunoscut într-un glas că ruşii i-au depăşit considerabil. În primul rînd, au fost întreprinse măsuri de securitate fără precedent, de care au fost şocaţi chiar şi reprezentanţii FSB-ului american. Serviciile speciale au organizat în aşa fel programul, încît fiecare locuitor al Orăşelului Olimpic avea zona lui de deplasare, ceea ce îl scutea de numeroase verificări şi a făcut ca aflarea sportivilor acolo să fie confortabilă. În al doilea rînd, toţi au fost impresionaţi de amploarea şi infrastructura Parcului Olimpic. Totul a fost gîndit pînă la mici detalii, de la un obiect la altul se putea ajunge în 10 minute. Eu personal am văzut cum hocheiştii din selecţionata Suediei au ajuns la meci, nu cu autobuzele, ci cu bicicletele. Dacă la Londra, totul era concentrat într-un singur loc, atunci la Soci au fost construite trei orăşele – unul pe litoral şi două în munţi”.

Pentru jurnalişti, potrivit lui Alexandr, organizatorii au construit un orăşel media separat şi un imens centru de presă pentru 14 mii de jurnalişti.

„La Londra, centrul nostru de presă era de două ori mai mic şi acolo jurnaliştii, spre deosebire de Soci, nu erau hrăniţi gratuit. Olimpiada rusă, în general, i-a uimit pe toţi prin ospitalitate. Timp de 20 de zile cît m-am aflat acolo, nici nu pot să-mi amintesc ce nu mi-a plăcut. Niciun fel de veceuri cu două closete, aşa cum era plasat pe Internet, nu am văzut. Ce-i drept, cînd am ajuns, încă nu totul era 100% gata. De exemplu, în camera noastră frigiderul a fost adus abia a doua zi. Dar acestea sînt detalii, despre care nici nu vreau să vorbesc. Important e că am reuşit să discut cu marii sportivi: cu jucătorul NHL, Alexandr Ovecikin, cu biatlonistul Ole Einar Bjørndalen, cu patinatorul Sven Kramer, figuristul Evgheni Pluşenko şi mulţi alţii”.

Timp de 20 de zile, Alexandr a transmis în Moldova 17 reportaje de la Olimpiadă, asta chiar dacă activitatea lui nu s-a lăsat fără incidente.

„Chiar în ziua cînd sportivii moldoveni au fost salutaţi de Iurie Leancă, din senin, ni s-a defectat microfonul”, ‒ a relatat pentru NOI.md Alexandr Botnari. – „Întreaga echipă de filmare era disperată, dar, slavă Domnului, am reuşit să înlăturăm repede această defecţiune. Lucrul jurnalistului la Olimpiadă este o muncă foarte grea, în fiecare seară noi cu operatorul, practic, cădeam de pe picioare. Însă temperaturile neobişnuit de înalte pentru Olimpiada de Iarnă, de 20 de grade, ne ridicau dispoziţia. Toţi colegii mei glumeau că putem nici să nu plecăm din Soci, iar următoarele Jocuri Olimpice de Vară să le organizăm aici”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?