X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Importul de mărfuri ucrainene în Moldova scade. Ce urmează?

26 feb. 2014,, 17:23   Economie
3883 0
Foto: puls.md
Potrivit datelor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în ianuarie 2014, volumul importului de mărfuri ucrainene în Moldova a constituit 32 de milioane 914 mii de dolari SUA, cu toate că încă în decembrie 2013 importul din Ucraina s-a cifrat la 78 milioane 175 mii de dolari. Comparînd aceste date, experții consideră că dacă în Ucraina vor continua tulburările în masă, problemele în relațiile economice moldo-ucrainene se vor aprofunda.

„Ucraina este partenerul nostru comercial și în cazul destabilizării situației, Moldova va avea probleme atît la export, cît și la import. Nu trebuie uitat că conducta de gaze naturale din Rusia trece prin teritoriul Ucrainei, iar avînd în vedere că Ucraina are mari probleme legate de achitarea gazelor naturale, nu este exclus că vor fi sustrageri ilegale de combustibil. Drept urmare, livrările ar putea fi sistate, iar aceasta îi va afecta puternic pe consumatorii moldoveni”, a declarat pentru NOI.md economistul Mihail Poisic.

Expertul consideră că destabilizarea politică din Ucraina îi va afecta și pe agenții economici din țara vecină.

„Amintiți-vă de anul 1998, cînd a fost default în Rusia. Potrivit practicii, marfa este livrată nu doar cu plata în avans, ci și cu amînarea ei. Atunci partenerii comerciali din Rusia nu au restituit banii agenților economici din Moldova și din această cauză, mulți antreprenori moldoveni au falimentat sau au suportat pierderi enorme. Aceeași situație se poate repeta și în cazul Ucrainei. După toate probabilitățile, se vor reduce și comenzile din Moldova”, a menționat Poisic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?