X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Liderul PCRM a criticat Acordul de liber schimb RM-UE

26 feb. 2014,, 09:40   Politică
4994 8
Foto: noi.md
Chiar dacă Acordul de liber schimb RM-UE va intra în vigoare, nu va fi vorba despre nici un fel de liber schimb cu UE. Despre aceasta a declarat liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, marţi, în cadrul întrevederii la Chişinău cu miniştrii de externe ai Letoniei şi Lituaniei, Edgars Rinkevics şi Linas Linkevicius.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la PCRM, în cadrul întrevederii s-au discutat subiecte ce vizează cooperarea între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, pe fundalul posibilei semnări a Acordului de asociere între acestea.

"Specialiştii au studiat minuţios textul documentului, în care 90% este Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. Cel mai probabil se vorbeşte despre caracterul unilateral al acestui liber schimb, din partea Moldovei. De partea UE rămîn taxele, preţurile de intrare pentru o gamă întreagă de produse şi mărfuri fabricate în Moldova. Negociatorii din partea UE au făcut faţă sarcinii cu brio: aceştia au protejat la maxim interesele producătorilor europeni. Negociatorii din partea Moldovei au dat tot! Fără a se consulta cu producătorii, aceştia au fost de acord cu cote scutite de taxe vamale mizerabile pentru exportul în UE", a spus Voronin.

Deputatul a amintit că comuniştii "consecutiv, în decursul cîtorva ani, pledau pentru ca cetăţenii ţării singuri, prin intermediul unui referendum, să stabilească ce vor".

"Acordul de asociere, la fel ca şi aderarea la Uniunea Vamală, nu trebuie să fie impusă de nimeni. Pentru astfel de decizii este necesar mandatul poporului", este convins liderul comuniştilor.

Voronin s-a întrunit marţi şi cu ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, în contextul vizitei în Moldova, preconizată pentru săptămîna următoare, a ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Interlocutorii au discutat situaţia politică şi socio-economică din Republica Moldova, problemele cu care se confruntă societatea moldovenească, precum şi căile de soluţionare a acestora.

Moldova a parafat Acordul de asociere RM-UE în noiembrie 2013. Autorităţile republicii speră să semneze acest acord pînă în toamna anului 2014. Textul documentului a fost făcut public abia în ianuarie 2014. Mulţi au luat o atitudine critică faţă de cursul integrării europene, ales de coaliţia de guvernare fără acordul poporului, considerînd că pentru Moldova ar fi mai avantajoasă aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Autonomia găgăuză chiar a desfăşurat un referendum în această privinţă, în cadrul căruia majoritatea absolută a locuitorilor autonomiei s-a pronunţat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?