X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: Prognozele privind colapsul sistemului de pensii este un PR negru al Moldovei

25 feb. 2014,, 14:45   Economie
3372 0
Foto: noi.md
Datele alarmante privind falimentarea sistemului de pensii din Republica Moldova peste 30 de ani, publicate recent de Banca Mondială, este o tentativă de a prezenta Moldova într-o lumină nefavorabilă și de a o face și mai dependentă din punct de vedere economic, politic și financiar de alte țări. De această părere este expertul economic Vissarion Ceșuev.

„Prognoza Băncii Mondiale este un PR negru făcut Moldovei. În loc să vină recomandări pentru a depăși această situație, ei pur și simplu fac panică, pentru ca țara noastră să contracteze și mai multe credite externe și nici să nu viseze la o atitudine respectuoasă și demnă față de ea”, a declarat Vissarion Ceșuev pentru NOI.md.

Expertul este convins că problema legată de sistemul de pensii nu este una catastrofală sau imposibilă de rezolvat, cu atît mai mult, nu există perspective fatale că aceasta va falimenta peste 30 de ani.

„Situația în domeniul asigurării cu pensii a cetățenilor nu a fost mai puțin complicată în perioada anilor 2001-2009, însă atunci politica de impozitare era una stimulatorie. Oamenii nu erau interesați să achite salariile în plicuri. Astfel, în 2007-2008, fondul de pensii a încheiat anul cu proficit. Deficitul actual se explică prin faptul că încasările s-au redus brusc din cauză că antreprenorii tot mai mult preferă să treacă în umbră. Întreprinzătorilor nu le este convenabil să achite impozite foarte mari și din cauza plecării masive din țară a populației apte de muncă. În prezent, în Moldova, unui pensionar îi revine mai puțin de un angajat, cu toate că încă nu demult acest raport era de 1,5-1,6 lucrători la un pensionar”, a precizat expertul.

Există destule scenarii și proceduri pentru a stabiliza acest domeniu. În opinia lui Ceșuev, sistemul de impozitare progresivă, care acum este activ aplicat în toate țările dezvoltate, demonstrează că există posibilități de a asigura funcționarea normală a sistemului de pensii. Este necesară crearea de condiții în care ar fi convenabilă gestionarea unei afaceri în Moldova, achitarea unor salarii reale și dezvoltarea unui sistem de pensii privat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?