X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1415

Preşedintele CESE, Henri Malosse: Alegerea poporului moldovean trebuie să devină Europa

20 feb. 2014,, 12:31   Societate
3208 10
Foto: brusselsdiplomatic.com
„Europa trebuie să devină alegerea poporului moldovenesc”, consideră preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Henri Malosse, care a venit cu o vizită la Chişinău.

În declaraţia sa, citată de agenţia "Infotag", oficialul a numit parafarea de către Moldova în cadrul summitului de la Vilnius, în noiembrie 2013, a Acordului de asociere cu UE, „încă un pas pe calea legăturii din ce în ce mai strînse dintre această tînără democraţie şi UE, părţile avînd în comun mult mai mult decît o graniţă”.

Henri Malosse şi-a exprimat speranţa că societatea civilă moldovenească „va fi asociată pe deplin la procesul de apropiere”.

"Aceasta înseamnă că ea trebuie să fie informată şi consultată de fiecare dată cînd se intră într-o nouă etapă. Aceasta este perspectiva din care Comitetul Economic şi Social European, al cărui preşedinte sînt, se alătură actorilor socioeconomici moldoveni pentru a-i însoţi în această participare activă”, a menţionat acesta.

Potrivit lui Malosse, nu trebuie să existe o dilemă de alegere între Bruxelles şi Moscova.

"Cu vecinii săi imediaţi, Republica Moldova întreţine relaţii strînse şi istorice, care îşi trag seva din modul în care trăiesc cetăţenii săi. Sînt convins că forţa proiectului european va izvorî şi din luarea în considerare a acestor relaţii, pentru a le transforma într-un atu. Moldovenii sînt cei care trebuie să hotărască dacă doresc să accepte mîna întinsă de Uniunea Europeană", a menţionat oficialul.

Miercuri Henri Malosse a avut o întrevedere cu prim-ministrul Iurie Leancă, discutînd cu acesta "posibilităţile de cooperare în domeniul desfăşurării campaniei de informare a cetăţenilor despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, beneficiile de pe urma semnării Acordul de asociere, inclusiv al celui de liber schimb, precum şi despre liberalizarea regimului de vize".

Joi Henri Malosse va pleca la Comrat, unde va susţine o prelegere la universitate. Iar vineri, la finele vizitei sale în Moldova, acesta va susţine împreună cu șeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, un briefing de presă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав