X 
Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Dezertarea din armată este una dintre cele mai frecvente infracţiuni în Moldova

19 feb. 2014,, 13:30   Societate
6003
Foto: army.md
Dezertarea din unităţile Armatei Republicii Moldova ocupă locul doi între infracţiunile cel mai frecvent comise de militarii în termen. La finele anului 2013 oficial au fost înregistrate 42 de acţiuni de acest gen.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă la Procuraturii Generale, în total, în anul trecut, în forţele armate au fost comise 200 de infracţiuni – cu 70 mai multe faţă de anul 2012. Cea mai răspîndită infracţiune o constituie relaţiile care nu corespund regulamentului – 61 de cazuri.

Timp de un an au fost înregistrate patru cazuri de deces al militarilor. În baza a 101 dosare penale intentate de procurori au fost condamnaţi 135 de militari, dintre care majoritatea sînt soldaţi.

Ultimul caz de dezertare în grup a avut loc pe 16 februarie. De pe teritoriul brigăzii de infanterie motorizată „Moldova” din Bălţi au fugit patru soldaţi, recrutaţi în ianuarie şi care încă nu au terminat cursurile de instruire. Soldaţii sînt originari din raioanele Călăraşi, Orhei şi Drochia. Doi au fost reţinuţi peste 24 de ore, în casele părinţilor. Soldaţii nu au putut explica ce i-a determinat să părăsească unitatea. Procurorii au intentat dosar penal în baza articolului „Dezertare”. Totodată, procurorul Ion Dediu consideră că motiv de evadare „a devenit lipsa de disciplină a soldaţilor”.

În urmă cu o lună, tot această brigadă de infanterie motorizată a fost în epicentrul unui scandal de amploare, legat de furtul de la depozitele de armament a două arme automat Kalaşnikov.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав