Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Transnistria cere Moldovei să achite utilizarea spaţiului său aerian

11 feb. 2014,, 10:26   Societate
4172 2
Foto: nr2.ru
Transnistria speră să obţină de la Moldova compensaţii pentru „utilizarea spaţiului său aerian”. O adresare privind elaborarea mecanismului de achitare a fost transmisă la finele săptămânii trecute de reprezentantul politic al Transnistriei, Nina Ştanski, colegului său moldovean Eugen Carpov.

Oficiala consideră că acest subiect poate fi discutat în cadrul şedinţei ordinare a grupurilor de experţi pentru dezvoltarea transportului şi gospodăriei drumurilor.

Potrivit agenţiei „Infotag”, iniţiativa este legată de proiectul de lege pregătit de deputatul Sovietului Suprem Grigori Diacenco, care a propus încă la finele anului 2013 adoptarea „Codului aerian”.

Principalul punct al acestui document vizează stabilirea aşa-numitelor compensaţii pentru utilizarea spaţiului aerian al regiunii.

Proiectul prevede că transportatorii internaţionali vor trebui să convină cu autorităţile Transnistriei asupra posibilității de a zbura deasupra teritoriului său.

Compensaţiile trebuie achitate inclusiv pentru prejudicierea ecologiei regiunii. Mărimea acestora urmează a fi stabilită de guvernul autoproclamatei RMN.

Proiectul de lege a generat discuţii aprinse între deputaţi, care au menţionat că „forţele antiaeriene ale RMN asigură controlul spaţiului aerian al republicii, însă la nivel internaţional de drept Transnistria deocamdată nu are mecanisme depline pentru realizarea principiilor de suveranitate asupra acestei porţiuni de spaţiu”.

Totodată, prin teritoriul regiunii lunar zboară mii de avioane, aceasta are propria aviaţie, posibilităţi pentru dezvoltarea aviaţiei mici, dar activitatea în acest domeniul nu este reglementată de actele normative de rigoare.

Deputaţii au adoptat în prima lectură Codul, care se presupune „a fi perfectat cu luarea în calcul a realităţilor”.

Potrivit acestuia, „reglementarea de stat a utilizării spaţiului aerian al RMN şi activitatea în domeniul aviaţiei are scopul de a asigura necesităţile cetăţenilor şi a economiei în transportările aeriene, lucrările aviatice, precum şi pentru a asigura securitatea statului, securitatea intereselor statului, securitatea aviatică şi ecologică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?