Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Preşedintele CEC consideră că Moldova nu este pregătită pentru votul electronic

7 feb. 2014,, 12:40   Societate
2794 0
Foto: tribuna.md
„Deocamdată, Moldova nu este pregătită să treacă la votul electronic”, a anunţat joi, în cadrul emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika TV, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Potrivit agenţiei „Infotag”, Ciocan a menţionat că, din acest considerent, „în cadrul viitoarelor alegeri parlamentare nu vor avea loc schimbări esenţiale”.

„Nici în cadrul alegerilor din 2014, nici în cele din 2015, votul electronic nu va fi implementat. Alegerile se vor desfăşura în condiţii tradiţionale, care sînt mai sigure”, a spus Ciocan.

În opinia sa, în cazul votului electronic renumărarea voturilor nu este posibilă.

„Noi nu sîntem siguri dacă alegătorii sînt pregătiţi să accepte aceste rezultate. De asemenea, nu ştim dacă politicienii, care vor primi mai puţine voturi decît se aşteptau, sînt gata să accepte rezultatele”, a spus preşedintele CEC, amintind că „în prezent, legislaţia Republicii Moldova nici nu prevede utilizarea votului electronic”.

Iurie Ciocan a menţionat însă că în cadrul alegerilor va fi utilizat registrul electronic al alegătorilor.

„Pentru aceasta, în fiecare secţie de vot vor fi instalate calculatoare. Asta va permite reducerea timpului în care alegătorul este identificat în listele de vot şi va ajuta ca datele privind prezenţa la vot să fie prezentate mai rapid”, a spus Ciocan.

Referindu-se la referendumurile din Găgăuzia, preşedintele CEC a menţionat că acestea reprezintă o sfidare a legii, iar alte plebiscite locale de acest gen vor fi ilegale din start.

„Referendumuri pot fi organizate în orice localitate, dar este necesară respectarea procedurilor şi a legii. Aceste acţiuni trebuie să aibă acoperire juridică. Trebuie asigurate drepturi egale, şanse egale, asigurarea drepturilor şi securităţii în timpul votului. Sînt elemente de care nu s-a ţinut cont. Totodată, aceste plebiscite au fost sponsorizate de cetăţeni din afara ţării, însă orice acţiune electorală se finanţează de la bugetul de stat”, a spus Iurie Ciocan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?