Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Guvernul speră să realizeze trei obiective cu ajutorul BERD și BEI

7 feb. 2014,, 12:21   Economie
3334 1
Foto: noi.md
Guvernul speră cu ajutorul BEI şi BERD să realizeze trei obiective. Despre aceasta a comunicat joi seară prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia încheierii vizitei comune la Chişinău a preşedintelui Băncii Europene de Investiţii (BEI), Werner Hoyer, şi preşedintelui Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti.

Potrivit agenţiei „Infotag”, premierul a numit unul dintre principalele obiective pentru anul curent ca fiind „schimbarea la faţă a Republicii Moldova, prin reabilitarea drumurilor”.

„Este un subiect extrem de important de interacţiune cu aceste două bănci şi vreau să le mulţumesc pentru faptul că au contribuit deja într-o măsură importantă la schimbarea realităţilor din Republica Moldova”, a spus premierul.

El a adăugat: „A mai fost discutat un proiect extrem de important în domeniul modernizării „Căii Ferate a Moldovei”, ce ne va permite să schimbăm spre bine, să creştem competitivitatea căii ferate a Republicii Moldova, prin investiţii în ecartament, în magistrala propriu-zisă pentru a putea mări viteza de la 30 km/oră pînă la 60 km/oră, eficienţa şi randamentul va creşte, investiţii şi în locomotive, ceea ce va permite să se consume mult mai puţină energie electrică”.

„Al doilea domeniu, la fel de important, este energetica. Vreau să-i mulţumesc aici BERD, care ne oferă un grant ce va permite să facem studiul de fezabilitate pentru proiectul gazoductului de la Iaşi la Chişinău, astfel încît în baza acestui gazoduct şi, concomitent colegii de la Bucureşti efectuează aceleaşi lucrări din partea lor, să avem costuri precise şi să putem avansa în ceea ce ţine de interconectarea pe gaze. La fel, am discutat despre interconectarea energiei electrice”, a spus Iurie Leancă.

Diplomatul a menţionat că al treilea domeniu discutat au fost proiecte care ţin de accesul la apă pentru cetăţenii Republicii Moldova.

„Punem accentul pe accesul la apă de calitate. Avem deja cîteva proiecte unde sîntem avansaţi, în mod special în nordul ţării, dar vom continua discuţiile astfel încît şi în sudul ţării, acolo unde avem cele mai mari probleme la acest capitol, să putem asigura o finanţare în condiţii avantajoase, pentru ca cetăţenii noştri să aibă acces la apă de calitate”, a subliniat premierul.

Potrivit lui, aceste împrumuturi pe care Moldova le primeşte de la BERD şi BEI, „ar trebui să le numim investiţii în economia Republicii Moldova, investiţii într-o infrastructură europeană, investiţii care ne permit să schimbăm spre bine calitatea vieţii în Republica Moldova, care ne permit să creăm locuri de muncă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?