X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

136 ani André Citroën: omul ca a schimbat lumea automobilistica din Europa

5 feb. 2014,, 13:35   Ştiri Auto
4226 0
Foto: noi.md
La 5 februarie, 1878 s-a născut André Citroën, fondatorul companiei Citroёn și geniul automobilismului european. În palmaresul său este ”inventarea” reclamei, a creditelor, a rețelei de dealeri, a producerii în masă, producerea în serie a transmisiei pe roțile din față …
Andre Citroёn n-a inventat roțile zimțate cu dinți în săgeată, sau transmisiia din față, sau conveierul, sau caroseria metalică. El «a inventat», a compilat din diverse părți acea lume automobilistică europeană, pe care noi o cunoaștem azi.

Născut la 5 februarie, 1878 în familia avută a unor giuvaergii, și-a ales profesia de inginer și a absolvit școala politehnică. La 24 ani își înființează întreprinderea de producere a roților zimțate (în baza brevetului cumpărat de la un inovator polonez ) – ele au devenit nu doar un simbol al companiei Citroёn, ci au făcut din Andre Citroёn un om cunoscut și prosper. Apoi, în anii 1907-1914 a urmat munca pe post de administrator (director executiv) al companuiei Mors, în care Andre Sitroёn s-a impus ca un eficient manager al situațiilor de criză. Următorul pas – vizita în SUA și tehnologia producerii automobilelor pe bandă rulantă. În a. 1919 Andre Citroёn fondează compania de automobile Citroёn și produce primul model Type A.

Acest scurt excurs în istorie este suficient pentru a înțelege : Andre Citroёn n-a fost un simplu ”inovator în halat alb”, el a fost un geniu administrativ, un proroc al automobilismului. Iar dezvoltarea tumultoasă a companiei Citroёn, condusă de Andre Citroёn, demonstrează caracterul fondatorului: creativitate, inovaței, mișcare înainte! Spre exemplu:

Andre Citroёn a creat, în Europa, producerea automobilelor pe bandă rulantă. Nimeni nu credea, că automobilele pot fi produse în asemenea ritm accelerat, cum declara Andre Citroёn. Însă deja în a.1923 compania producea zilnic cîte 100 automobile, în 1924 – 300 , iar spre finele a. 1926 numai în Franța circulau 200 mii de automobile Citroёn.

Andre Citroёn a creat reclama. El cumpăra pagini întregi de ziar și povestea despre uzinele sale, organiza caravane în Asia și Africa, conamda trucuri de publicitate în forma inscripției «Citroёn» în cer (250 mii lămpi) și pe Turnul Effel. Compania a început chiar să producă, pentru micuțu, copii micșorate ale modelelor sale.
Andre Citroёn a creat rețeaua de dealeri și a introdus noțiunea de autoservice. În a.1925 compania Citroёn avea 5 mii de dealeri, reprezentanțe în alte țări, mai multe depozite cu piese de schimb pentru repararea automobilelor Citroёn.

Andre Citroёn a creat creditul și a mers spre oameni. Primele programe de credit ale companiei au apărut în a.1922 pe un termen de 12 sau 18 luni. Au fost organizate curse Citroёn prin Franța, automobilele erau procurate ”din mers”, se organizau excursii la uzinele Citroёn.

Andre Citroёn a fost un revoluționar tehnic. În a.1932 a demarat proiectul autoturismului diesel. Însă toate forțele au fost dăruite unel alte idei – transmisiei pe roțile din față pentru modelul Traction Avant (a.1934 ). Din păcate, această «cursă cu timpul» a zdruncinat sănătatea fondatorului companiei. Dar anume în tendința de a înainta, în mișcare a trăit Andre Citroёn!

La 5 februarie, 2014 , în cea de-a 136 zi de naștere a lui Andre Citroёn, lumea va vedea un nou model, demn de memoriea fondatorului companiei – Citroёn C4 Cactus.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?