Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sondaj: Locuitorii Moldovei sînt împărţiţi în două centre de influenţă regională – Uniunea Europeană și Uniunea Vamală

5 feb. 2014,, 10:15   Societate
4112 4
Foto: zn.ua
Locuitorii Moldovei sînt împărţiţi în două centre de influenţă regională – Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală. Potrivit agenţiei „Infotag”, acest fenomen îl denotă datele sondajului sociologic efectuat la solicitarea Comisiei Atlantice Slovace, în cadrul proiectului „Extinderea dialogului european în Moldova”, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Potrivit rezultatelor sondajului, la propunerea de a alege între UE şi UV, 44% din respondenţi au preferat UE, iar 40% - Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

„UE rămîne atractivă pentru Moldova, dar deocamdată nu este o alegere certă pentru cetăţenii ţării. Suportul oferit de societate Uniunii Europene şi politicienilor săi într-o oarecare măsură este zădărnicit de concurenţa între UE şi UV”, menţionează autorii sondajului.

Aceştia indică la schimbări semnificative a situaţiei din Moldova comparativ cu cea atestată acum patru ani.

„Moldova a trecut de la un adept înflăcărat, cu iniţiativă şi devotat Uniunii Europene la un obiect dezamăgit al directivelor europene, unde doar fiecare al treilea consideră că direcţia aleasă este una corectă”, se menţionează în document.

Autorii sondajului consideră că una dintre cauzele „diminuării treptate a interesului societăţii faţă de UE pe parcursul ultimilor patru ani este nemulţumirea față de coaliţia de guvernare”.

„În 2009 aşteptările moldovenilor faţă de eforturile consolidate de integrare europeană erau destul de mari, dar lipsa unui progres perceptibil s-a contopit cu dificultăţile economice şi rata înaltă de şomaj. Pentru a inversa descreşterea preferinţelor pro-europene a cetăţenilor moldoveni, este necesară consolidarea permanentă şi optimistă a modelului european cu scopul de a depăşi frica, incertitudinea şi prognozele negative”, constată experţii.

Sondajul a fost efectuat pînă la parafarea Acordului de asociere de către Moldova, în perioada 19 octombrie – 7 noiembrie 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?