Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Dragoste de pictură. Gheorghe Vrabie ar fi împlinit 80 de ani

21 mar. 2019,, 13:50   Societate
3955 0

Pictorul grafician Gheorghe Vrabie, autorul simbolurilor naţionale, deţinător al ”Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează Moldpres.

Gheorghe Vrabie s-a născut la 21 martie 1939, în satul Călineşti, județul Bălți, în prezent raionul Făleşti. În anii 1962-1967 şi-a făcut studiile la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „Ilia Repin” din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă.

A debutat în arta plastică în 1961. Pe parcursul anilor a ilustrat mai multe volume din literatura moldovenească şi universală - de Mihai Eminescu, Ion Druţă, Grigore Vieru, Liviu Damian, Dante, Paul Valery ş.a. Potrivit specialiştilor în materie, grafica de carte semnată de Gheorghe Vrabie se remarcă prin siguranţa liniei, precizia subiectului, rafinamentul executării.

Împreună cu soția sa, Dorina Cojocaru, a realizat mai multe lucrări în mozaic. A avut expoziţii personale în Republica Moldova şi în străinătate. A expus la Galeria de artă de la „Casa Cărţii” din Iaşi, la Casa Centrală a Scriitorilor din Moscova, în Sala Centrală a Uniunii Artiştilor Plastici din Odesa.

Cele mai importante lucrări ale lui Gheorghe Vrabie constituie Stema de Stat a Republicii Moldova, drapelul municipiului Chișinău și designul leului moldovenesc.


În 1964, Gheorghe Vrabie a fost distins cu Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg, în 1990 - cu Premiul concursului organizat pentru elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova şi în 1999 - cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 1998 i s-a conferit titlul onorific "Maestru al Artei". În 2000 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2010 – cu „Ordinul Republicii”.

Gheorghe Vrabie s-a stins din viață la 31 martie 2016. El a fost înmormîntat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

    0
    0
    0
    0
    0

    Adăuga comentariu

    500

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    La ce etnie vă atribuiți?