X 
Cutremure stiri: 506

Expert: Curtea Supremă de Justiție lucrează prost

1 feb. 2014,, 10:00   Societate
3703 0
Foto : tribuna.md
Lipsa încrederii în justiție, corupția, dar și aplicarea neuniformă a legii cauzează o creștere a numărului de plîngeri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Moldovei. Poziția aparține fostului judecător la Curtea Constituțională Gheorghe Susarenco și a fost exprimată pentru NOI.md.

Potrivit juristului, chiar dacă în unele cazuri instanțele de judecată din țară pronunță hotărîri corecte, din cauza neîncrederii în sistemul justiției, oamenii simt nevoia de a-și căuta dreptate la CEDO. Totodată, potrivit avocatului, Curtea Supremă de Justiție nu asigură uniformitatea practicii judiciare în Moldova, lucru ce determină instanțele de judecată să pronunțe hotărîri diferite în aceleași dosare.

„Avem un șir de cazuri cînd instanțele de judecată au poziții diferite în același dosar. Este vorba de o justiție neuniformă și acest lucru se întîmplă din cauză că CSJ lucrează prost. Ea ar trebui să facă anumite generalizări, să vină cu unele lămuriri, să studieze anumite categorii de dosare și să spună care ar fi practica corectă. Curtea Europeană este pusă într-o situație delicată, pentru că nu există o uniformitate a deciziilor”, a explicat Susarenco.

O altă cauză a plîngerilor depuse le CEDO se referă la neexecutarea deciziilor judecătorești. Potrivit avocatului, cea mai mare problemă a sistemului judecătoresc din Moldova rămîne a fi totuși corupția. „Se vede cu ochiul liber cînd judecătorul este pertinent și ia partea cuiva, sfidînd în felul acesta legea, dar și bunul simț. Astfel, la noi se pune sub semnul întrebării însăși existența justiției”, a precizat Susarenco.

Menționăm că cetățenii moldoveni au depus în 2013 un număr record de cereri – 1350, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Moldovei. Datele au fost prezentate de Centrul de Resurse Juridice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав