X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Locuitorii sectorului Botanica cer restaurarea și redeschiderea fostei școli Nr. 6 (VIDEO)

18 mar. 2019,, 19:45   Societate
14974 0

Fosta școală ruso-moldovenească Nr. 6, situată pe bulevardul Cuza-Vodă, 17/3 din sectorul Botanica, care a fost închisă de mai mult 10 ani, trebuie restaurată și redeschisă.

De această opinie sînt locuitorii din zonă, plîngîndu-se că, din cauza închiderii acestei școli, copiii lor trebuie să meargă la școală în alte cartiere. În același timp, clădirea distrusă a școlii Nr.6 s-a transformat acum într-un refugiu pentru narcomani și pe teritoriul ei este doar murdărie, iar o asemenea vecinătate îi sperie pe cetățeni, transmite Noi.md.

Autoarea emisiunii ”Mecanismul de acțiune”, Elena Levițkaia-Pahomova, care în copilărie a frecventat școala ruso-moldovenească nr. 6, a descris în detaliu în reportajul său istoria acestei școli și soarta sa actuală de neinvidiat. Ea a remarcat că nimeni nu are nevoie de această școală acum, dar la începutul anilor 80 ai secolului trecut, era destul de dificil să te înscrii la ea.

Ea a reamintit că, după ce școala a fost închisă, au existat mai multe adresări către autoritățile orașului, cu o cerere de a da clădirea în chirie. În 2015, s-a decis transferul clădirii liceului teoretic Orizont. Cu toate acestea, deoarece procedura de transfer a avut loc fără o licitație publică, decizia Consiliului Municipal Chișinău a fost protestată. Ca urmare, școala fantomă, deja închisă, a continuat să "devoreze" fondurile bugetare. A fost închisă din cauza costului ridicat pentru întreținere, însă banii pentru salariul paznicului și directorului, precum și pentru reparații se găseau. Sumele erau de sute de mii de lei.

Potrivit unor informații, s-a decis transferarea clădirii fostei școli Nr. 6 Ministerului Afacerilor Interne. Decizia a fost luată, ar trebui să se emită un act de transfer al obiectului. Dar aceste informații sînt verificate acum la autoritățile oficiale.


Elena Levițkaia-Pahomova a menționat că declarațiile oficialilor precum că nu există suficienți studenți în cartierul fostei școli Nr. 6 nu sînt adevărate. Aceasta este o zonă dens populată, chiar are și clădiri noi. Sînt mulți copii acolo. Toată lumea se plînge că trebuie să meargă la școală în alte cartiere. Localnicii cred că ar trebui să existe o școală, așa cum a fost înainte. Acum clădirea este goală, este în stare nefuncțională, iar acest lucru este teribil", a remarcat jurnalista.

Autoarea emisiunii "Mecanismul de acțiune" de la canalul NTV-Moldova a sugerat că probabil teritoriul școlii închise, precum și teritoriile adiacente pentru terenurile sportive, vor fi transferate pentru construirea unei clădiri rezidențiale. "În țara noastră, dacă nu totul, atunci se vinde mult, în special, memoria, școlile, educația", a spus ea cu tristețe.

Trebuie remarcat faptul că, acum o săptămînă, portalul Noi.md a pus în discuție problema fostei școli Nr. 6 și a publicat un material cu fotografii și video.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?