Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Majorarea preţurilor la carburanţi va duce la scumpirea în lanţ a mărfurilor şi produselor

30 ian. 2014,, 16:30   Societate
3492 0
Foto: noi.md
„Majorarea recentă a preţurilor la carburanţi va duce inevitabil la scumpirea în lanţ a mărfurilor şi produselor”, consideră directorul Asociaţiei Naţionale de Marketing, conferențiar universitar în cadrul ASEM, Igor Melnic.

Solicitat de „Infotag” să comenteze recentele majorări de preţuri, expertul a menţionat că aceasta este determinată de deprecierea leului în raport cu moneda europeană.

„Deprecierea leului, automat influenţează creşterea preţurilor la carburanţi, fapt care, la rîndul său, duce la majorarea preţurilor la celelalte mărfuri şi produse. Asta pentru că în cheltuielile totale, costurile de transport constituie circa 30-40% din costul mărfii. Inevitabil, întreprinderile vor suporta costuri mai mari, care vor influenţa preţurile la toate produsele de pe piaţă”, a spus Melnic.

Expertul a atras atenţia şi asupra faptului că, de regulă, importatorii de petrol din Republica Moldova sînt foarte sensibili chiar şi la cele mai mici creşteri ale preţurilor la combustibil pe piaţa mondială.

„În schimb, pentru a opera micşorări neesenţiale de preţuri pe piaţa internă, descreşterea pe piaţa mondială trebuie să fie foarte mare”, a spus sursa citată.

În opinia directorului Asociaţiei, în această situaţie este foarte importantă implicarea statului în sensul reglementării activităţii importatorilor de combustibil.

„Din păcate însă, organele abilitate ale statului, cum ar fi ANRE şi Consiliul Concurenţei, susţin că reglementarea preţurilor la combustibil nu intră în atribuţiile lor directe. Acestea susţin că doar monitorizează piaţa, ceea ce pare o abordare stranie. În rezultat, pisica este aruncată dintr-o curte în alta, iar în final cel care are de suferit este consumatorul”, afirmă Igor Melnic.

Întrebat cum ar putea statul să reglementeze preţurile la combustibil, expertul a menţionat că în primul rînd trebuie verificate rezervele petroliştilor.

„În cazul în care aceştia au rezerve mari de combustibil, ei nu au dreptul să majoreze preţurile pînă la epuizarea stocului. Prin urmare, este foarte straniu că aceste majorări au loc imediat cum se produc anumite schimbări pe piaţa internaţională. Autorităţile trebuie să țină o evidenţă strictă a cantităţilor de combustibil importate cu un anumit preţ şi să nu permită majorarea preţurilor pînă la epuizarea stocului. Între timp, de exemplu, poate avea loc o micşorare a preţului pe piaţa internaţională, aşa cum s-a întîmplat nu o singură dată, şi majorarea preţului pe piaţa internă ar putea fi evitată. Există o sumedenie de întrebări şi situaţii la care, din păcate, nimeni nu vrea să răspundă şi să reacţioneze corespunzător”, a spus Igor Melnic.

Aproape toate benzinăriile din ţară au majorat preţurile la benzină, motorină şi gaz lichefiat cu 0,4-0,6 lei pentru un litru. Astfel, preţul unui litru de benzină А-95 s-a majorat pînă la 17,85-17,87 lei, a motorinei Euro-5 - pînă la 17,16-17,18 lei, iar a gazului lichefiat - pînă la 9,95-9,97 lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?