Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ambasador: Moldova s-a pomenit într-o izolare internațională

29 ian. 2014,, 12:55   Politică
7240 14
Foto: noi.md
Decizia Ucrainei de a introduce pentru cetățenii moldoveni cerința de a prezenta la trecerea hotarului dovezi că dispun de suficiente mijloace financiare reprezintă un eșec al diplomației moldovenești. De această părere este fostul reprezentant al Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, care explică această decizie prin motive politice.

”Un număr mare de moldoveni își petrec vacanța de vară pe litoralul Mării Negre din Ucraina, contribuind substanțial la acumularea veniturilor la bugetul acestei țări. De aceea, din punct de vedere economic este un non-sens de a limita astfel accesul pe teritoriul Ucrainei. Mai degrabă, este o decizie motivată politic”, consideră interlocutorul.

În opinia lui Tulbure, această măsură are legătură cu poziția deschisă de susținere a opoziției ucrainene, expusă în Piața Independenței din Kiev de liderul PLDM Vladimir Filat.

Expertul consideră că Moldova s-a pomenit într-o izolare internațională.

”S-au înrăutățit relațiile noastre cu Rusia, avem relații proaste cu România care cere şi ea confirmarea sumei de 500 de euro la trecerea hotarului moldo-român. Iar acum s-au înrăutăţit relațiile cu Ucraina, pentru că ceea ce au introdus ei acum este un demers, prin care ne dau de înțeles că ceva nu merge așa cum trebuie. De aceea, în condițiile în care perspectiva de obținere a regimului fără vize cu UE este neclară, dar şi continuă înrăutăţirea stării materiale a cetățenilor Moldovei, consider că ne-am pomenit în izolare internațională”.

Alexei Tulbure s-a arătat nedumerit de faptul că diplomația moldovenească deocamdată nu întreprinde niciun fel de măsuri în acest sens și nici nu explică cetățenilor săi ceea ce se întîmplă. ”Este un eșec și o dinamică foarte negativă”, a conchis Tulbure.

Ambasada Ucrainei în Moldova a refuzat să facă declarații oficiale la acest subiect.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?