X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Valeriu Munteanu: Coaliţia de guvernare conduce Moldova spre o dictatură

28 ian. 2014,, 15:17   Politică
6006 11
Foto: noi.md
„Coaliţia de guvernare conduce Moldova spre o dictatură”, consideră parlamentarul din partea Partidului Liberal Valeriu Munteanu.

Potrivit agenţiei „Infotag”, deputatul a spus marţi, în cadrul şedinţei Curţii Constituţionale cu privire la plafonarea taxelor locale de către politica bugetar-fiscală pentru anul 2014, că „centrul intenţionat a stabilit plafoane, prejudiciind enorm administraţiile locale, pe care, în mod normal, ar trebui să le protejeze”.

„Plafoanele prejudiciază financiar autonomiile regiunilor, lipsindu-le de posibilitatea de a soluţiona independent anumite probleme”, a menţionat liberalul.

Munteanu a amintit că „plafonarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2014 fără a fi discutată cu reprezentanţii autorităţilor locale, care, la momentul dat, deja aprobaseră bugetele proprii”.

Reprezentanţii Guvernului, care au fost prezenţi la şedinţă, i-au solicitat liberalului să le sugereze cum să procedeze ca autorităţile locale să nu stabilească taxe şi impozite exorbitante pentru agenţii economici, la care Munteanu a răspuns că „Guvernul trebuia să discute plafonarea cu autorităţile locale, pentru ca pe viitor să nu apară problema constituţionalităţii modificărilor de acest gen la politica fiscală”.

„Dacă am ajuns să adoptăm astfel legile, atunci mîine ar fi logic să ne așteptăm la ceva mai rău. Orice dictatură s-a început cu astfel de nimicuri şi se dezvolta în mod progresiv”, este convins Munteanu.

Legea cu privire la politica bugetar-fiscală a fost adoptată de Parlament în cadrul ultimei şedinţe a sesiunii toamnă-iarnă, pe 24 decembrie 2013. Opoziţia parlamentară în repetate rînduri a criticat documentul, considerîndu-l prost întocmit şi contradictoriu. La începutul lunii ianuarie, la critica proiectului s-au alăturat deputaţii Partidului Liberal, care au acuzat autorităţile de implicare în afacerile interne ale administraţiilor locale. Liberalii s-au adresat pe 13 ianuarie Curţii Constituţionale, solicitîndu-i să dea o apreciere constituţionalităţii politicii bugetar-fiscale, considerînd că astfel de limitări au un caracter politic.

De asemenea, proiectul a fost criticat de reprezentanţii Congresului Autorităţilor Publice Locale, convinşi că acesta este neconstituţional şi ilegal și încalcă drepturile comunităţii urbane şi autonomiilor locale ale Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?