Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Comuniştii au prezentat un proiect de lege cu privire la demonopolizarea pieţei mediatice

24 ian. 2014,, 15:49   Politică
4893 6
Foto: noi.md
Partidul Comuniştilor a prezentat vineri grupului de lucru pentru reglementarea situaţiei de pe piaţa mediatică un proiect cu privire la demonopolizarea pieţei în cauză.

Iniţiativa a fost susţinută de reprezentanţii unui şi de operatori prin cablu, care consideră că transmiterea în pachetele de bază a posturilor TV cu emisiuni analitice proprii poate prezenta interes pentru clienţii care doresc opinii diferite. Potrivit agenţiei „Infotag”, proiectul PCRM obligă operatorii prin cablu să includă în pachetele de bază nu doar semnalul posturilor TV de stat, dar şi semnalul posturilor TV particulare, care au propriile emisiuni informaţionale şi analitice. De asemenea, autorii se pronunţă pentru revenirea normei care a funcţionat pînă în 2010, potrivit căreia candidații pentru funcţia de membrul al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să fie aprobați prin voturile a 3/5 deputaţi, şi nu prin simpla majoritate cum este în prezent.

Proiectul de lege a fost prezentat de deputatul comunist Alexandru Petcov, potrivit căruia „cetăţenii trebuie să decidă în mod independent ce să vizioneze şi autorităţile nu trebuie să-și impună opinia”.

Deputata liberal-democrată Maria Ciobanu s-a interesat dacă nu va duce acest proiect la prejudicierea posturilor TV care difuzează emisiuni educative pentru copii şi desene animate, la care Petcov a răspuns că „dacă cuiva îi place să vizioneze în pachetele de bază posturile TV ale lui Vlad Plahotniuc şi desene animate, să vizioneze, însă comuniştii consideră necesară modificarea listei posturilor TV retransmise”.

Şeful Asociaţiei Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova, Vladimir Topal, a comunicat deputaţilor că „operatorii vor depune eforturile necesare pentru a include în pachetele de bază toate posturile TV care au emisiuni proprii”.

„Există posturi TV care produc emisiuni proprii şi acestea sînt incluse în pachetele de bază. Este vorba despre PublikaTV, JurnalTV, AccentTV, Moldova1 şi altele. Cu celelalte, care retransmit, ca TV7 şi Prime, operatorii trebuie să se înţeleagă separat, deoarece acestea sînt posturi comerciale, se poate spune – străine”, a menționat acesta.

Potrivit spuselor sale, „diversele interdicţii duc la pierderea clienţilor care preferă vizionarea prin internet”.

Reprezentanţii postului ZebraTV s-au pronunţat în favoarea proiectului, însă au menţionat că nu doresc să se limiteze la numărul posturilor TV străine.

„Dacă clientului îi displace un post sau altul, acesta le poate schimba pe unele ma interesante, dar nu dorim introducerea limitărilor în privinţa retransmisiei”, a spus reprezentantul companiei.

În cadrul discuţiilor, deputaţii din partea coaliţiei de guvernare au propus o modificare care obligă compania Moldtelecom să primească semnalele tuturor posturilor TV, cu ulterioara transmitere operatorilor prin cablu particulari, însă această decizie a generat zîmbete pe feţele participanţilor la şedinţă.

Comunistul Constantin Starîş a menţionat după şedinţa grupului de lucru că „anume Moldtelecom a fost prima companie care a încetat retransmisia celor trei posturi TV la începutul anului şi o astfel de decizie nu va duce la nimic bun”.

Grupul de lucru a fost creat de membrii Comisiei parlamentare pentru mass-media, după ce în primele zile ale lunii ianuarie trei posturi TV – JurnalTV, AccentTV şi RTR-Moldova – au încetat a fi difuzate în grilele cîtorva operatori prin cablu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?