X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Pe 27 ianuarie, la Chişinău va fi comemorată Ziua Internațională a Memoriei Victimelor Holocaustului

23 ian. 2014,, 16:40   Societate
5040 0
Foto: euruchess.org
„La Chişinău, pe 27 ianuarie va fi comemorată Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului”, a menţionat joi, în cadrul conferinţei multimedia Chişinău-Kiev-Moscova „Holocaustul: memorie de-a lungul anilor”, doctorul în ştiinţe istorice Serghei Nazaria.

Potrivit agenţiei „Infotag”, acesta a comunicat că în ultima zi de luni a lunii ianuarie, lîngă monumentul evreilor, instalat în memoria celor ucişi de fascişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va avea loc un miting-recviem la care vor participa reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova, Guvernului, misiunilor diplomatice, profesori şi elevi ai instituţiilor de învăţămînt din capitală.

Însă, potrivit lui Nazaria, aceasta este „doar partea lucioasă, coperta tragediei care a avut loc în Basarabia din iunie 1941 pînă în august 1944”.

Potrivit datelor istoricului, în Basarabia şi Bucovina trupele ocupante româneşti şi germane au exterminat pînă la 60 de mii de evrei, iar alte 150 de mii au fost trimise în Ucraina. De altfel, persecutarea evreilor „din partea militarilor români şi jandarmi avea un caracter mult mai dur decît din partea germanilor”.

Acesta a menţionat cu regret că în actualele manuale de istorie contemporană din Moldova pot fi găsite replici xenofobe la adresa evreilor şi ţiganilor, dar și o caracterizare inadmisibilă a evenimentelor din acei ani.

„Holocaustul este recunoscut prin termeni comuni, totodată, se află că în acea perioadă, pe teritoriul Basarabiei de atunci nu au avut loc executări ale evreilor. De două-trei ori, ba chiar de zeci de ori a fost micşorat numărul populaţiei paşnice, care a devenit victimă a trupelor ocupante şi a ajutorilor acestora din rîndurile populaţiei locale. În cărţile impuse copiilor, de exemplu, un delincvent de război, complicele fasciştilor, mareşalul Ion Antonescu, este prezentat ca un mucenic, un oarecare erou, în timp ce sînt tăcute adevăratele lui ordine de exterminare a oamenilor care aparţineau altei naţionalităţi”, a comunicat Nazaria.

Acesta a numit inadmisibilă o astfel de poziţie a autorităţilor oficiale, în timp ce în Basarabia au fost cîteva „Babi Iar” locale, unde au fost executaţi zeci de mii de evrei, inclusiv femei copii şi bătrîni.

„Ziua locală de comemorare a victimelor Holocaustului în Moldova este pe 8 octombrie. Anume în această zi, în 1941 Antonescu a semnat ordinul de deportare a evreilor în Transnistria. Dar, de regulă, reprezentanţii puterii din stat preferă să ignore această dată, deoarece, conform ideologiei oficiale, în Basarabia nu au fost ucişi evrei”, a spus istoricul.

Ziua Internaţională a Memoriei Victimelor Holocaustului a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU. Anume în această zi, în 1945 trupele sovietice au eliberat primul şi cel mai mare dintre lagărele fasciste – Osventsim (Auschwitz).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?