X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Scandalul noilor autobuze continuă: Procesul de achiziție s-ar fi desfășurat cu încălcări

22 feb. 2019,, 16:40   Capitala
3215 1

Președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Olesea Stamate, și activistul civic, Vitalie Voznoi, au declarat că procedura de licitație privind procurarea celor 31 de autobuze ISUZU s-ar fi desfășurat netransparent și cu numeroase ilegalități.

În acest sens, ei au cerut ca contractul, în valoare de 78 de milioane de lei, încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU" din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, să fie făcut public. De asemenea, Vitalie Voznoi și Olesea Stamate au solicitat ca Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) să se autosesizeze pe marginea acestui caz.

Potrivit celor doi, această procedură de achiziție s-a desfășurat cu multiple încălcări. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost 8 februarie, iar pe pagina de achiziții electronice achizitii.md nu se arată cînd ar fi fost adoptată sau anunțată decizia de atribuire a contractului, ci se spune că pe 8 februarie ar fi fost deja încheiat contractul.

„Lucru care nu este adevărat și știm din 2 motive: nr. 1 - Legea prevede că este un termen minim de așteptare de 11 zile între data transmiterii comunicării prin Mtender privind rezultatul procedurii și încheierea contractului și nr. 2 - Reprezentanții autorității publice locale au declarat în presă că contractul nu a fost semnat. Ulterior s-a confirmat că contractul a fost semnat la 20 februarie”, menționează Olesea Stamate.

O încălcare ce ar fi fost comisă este însă că contractul a fost semnat fără a ține cont că unul dintre competitor a depus o contestație la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) la data de 18 februarie.


Iar lege prevede că autoritatea contractantă nu are dreptul de a încheia contracte de achiziții publice pînă la emiterea unei decizii finale pe marginea contestației de către ANSC.

„Coincidență sau nu, dar începînd cu data de 19 februarie și pînă astăzi, rubrica contestațiilor în examinare de pe pagina ANSE nu poate fi accesată. Sperăm să fie doar niște probleme tehnice”, a mai adăugat Stamati.

Un alt moment este că compania cîștigătoare a oferit cel mai mare preț.

„Noi niciodată nu am susținut alegerea celei mai ieftin oferte. În această achiziție a fost pus ca criteriu de evaluare raportul calitate-preț”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?