X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova a fost lansat programul Facilitarea de Creditare a Tinerilor

22 feb. 2019,, 11:30   Economie
4064 0

În Moldova a fost lansat programul de facilitare a creditării tinerilor întreprinzători, transmite Noi.md.

Ministerul Finanțelor a anunțat că programul este integral bazat pe fondurile disponibile ale liniilor de credit investiționale circulante finanțate din împrumuturi externe de stat pentru dezvoltarea sectorului real, acordate de Banca Mondială și Fondul Internațional de Dezvoltare Agricolă.

Recreditarea tinerilor antreprenori este efectuată prin intermediul Instituțiilor Financiare Participante partenere (IFP) locale interesate, care î-și asumă toate riscurile de credit și au semnate cu Ministerul Finanțelor contracte de recreditare. Implementarea FCT are scopul diminuării constrîngerilor legate de accesul limitat al tinerilor la resurse financiare favorabile și acordării sprijinului suplimentar prin reducerea dobînzilor la credite.

Ratele promoționale ale FCT sînt diminuate cu 2 puncte procentuale în raport cu rata dobînzii de referință anuală anunțată IFP de minister semi-anual conform condițiilor generale și termenilor Contractelor de Recreditare în vigoare în cadrul liniei de credit finanțatoare respective.

Principalele condiții de eligibilitate pentru beneficiarii potențiali de sub-împrumuturi sînt: vîrsta tinerilor cuprinsă între 18 și 35 ani la momentul depunerii cererii de credit; suma maximală a unui sub-împrumut- pînă la 1,5 milioane lei; scopul cheltuielilor finanțate pentru activități eligibile - mărfuri și servicii, inclusiv capital circulant/materie primă în conformitate cu condițiile generale ale liniei de credit în vigoare active, din care se va finanța sub-proiectul.


În afară de aceasta, fondatorii întreprinderii trebuie să fie tineri cetățeni ai Republicii Moldova și să dețină cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii. Beneficiari pot fi persoane fizice și juridice înregistrate pe tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia.
Sub-împrumuturile nu vor fi eliberate în numerar. Perioada de grație pentru suma principală a sub-împrumutului nu va fi mai mare de 12 luni. În cadrul facilității de creditare a tinerilor, marja băncii intermediare adăugată la rata de recreditare pentru beneficiarii finali se recomandă să nu depășească 3,0%, iar comisioanele IFP adăugate vor fi rezonabile.

Domeniile de activitate eligibile sînt afaceri atît în agricultură în zonele rurale ale țării, cît și în alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul țării.
Potențialii beneficiarii se pot adresa pentru recreditare la una din următoarele instituții financiare: Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Mobiasbancă -Groupe Societe Generale, Fincombank, Energbank, Comertbank, Moldcredit, ProCredit Bank, EuroCreditBank.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?