Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Deputat comunist: Vlad Plahotniuc va reuşi să-şi păstreze influenţa doar în cazul trecerii la un sistem electoral mixt

22 ian. 2014,, 12:03   Politică
4307 13
Foto: noi.md
„Businessmanul şi vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, îşi va putea menţine influenţa în ţară doar modificînd sistemul electoral”, consideră deputatul comunist Grigore Petrenco.

Potrivit agenţiei „Infotag”, o astfel de opinie comunistul a exprimat marţi, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV7, adăugînd: „Acţiunile Partidului Democrat şi ale reprezentanţilor acesteia prejudiciază toţi cetăţenii Moldovei şi, dacă nu ne vom izbăvi de aceasta, în ţară va fi haos”.

„Vom începe cu faptul că proiectul sistemului electoral mixt a fost trimis pentru examinare Comisiei de la Veneţia cu încălcări ale legislaţiei. Președintele Parlamentului, Igor Corman, nu are competenţe de a trimite astfel de solicitări, deoarece, conform legii, proiectele către structurile internaţionale trebuie trimise de către Ministerul Justiţiei la solicitarea Guvernului sau Parlamentului. Apar şi întrebarea «cum membrii Comisiei de la Veneţia şi-au dat acordul de a efectua expertiza proiectului de lege»?”, a afirmat Petrenco.

Potrivit lui, „Partidul Democrat, în frunte cu Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc, conştientizează că este mult mai simplu a mitui deputaţii cîte unul decît un partid întreg”.

Liderul Partidului Acţiunea Democratică, Mihai Godea, a atras atenţia asupra răspunsurilor incoerente ale PLDM, care promovează trecerea la sistemul mixt încă din 2007.

„Liberal-democraţii au dorit trecerea la un sistem electoral mixt şi alegerea directă a preşedintelui, însă i-au oferit lui Plahotniuc această posibilitate, s-au pomenit sub presiunea Partidului Democrat”, consideră acesta.

„Sistemul electoral va fi modificat şi nu are sens să ne mirăm de acest fapt după ce întreaga ţară a văzut cum a fost furată Banca de Economii (BEM) şi Aeroportul Internaţional Chişinău”, a afirmat Godea, adăugînd că „nu există diferenţă între mituirea a 20-30 de persoane şi supunerea a 54 unei singure figuri, cum are loc la momentul actual”.

Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a înaintat Comisiei de la Veneţia o solicitare pentru efectuarea expertizei proiectului cu privire la modificarea Codului electoral, care prevede alegerea a 51 de deputaţi în baza listelor de partid, iar a celorlalți 50 – conform circumscripţiilor uninominale. Delegaţia Comisiei de la Veneţia, care a venit recent la Chişinău, a comunicat că îşi va expune părerea în martie, în cadrul şedinţei comisiei, însă doreşte să se familiarizeze cu opiniile tuturor părţilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?