X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Geneva II: Opoziția siriană și regimul de la Damasc se întîlnesc pentru prima dată, în Elveția

22 ian. 2014,, 11:40   Externe
2315 0
Foto: newsru.com
Geneva II, conferința de pace privind conflictul sirian care se deschide miercuri la Montreux, în Elveția, reunește pentru prima dată opoziția și regimul de la Damasc, căruia marile puteri îi vor cere mai întîi progrese în domeniul umanitar, relatează marți AFP.

'Trebuie să fim cumpătați în așteptările noastre. Nu va triumfa pacea în aceste discuții', a apreciat marți șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier, subliniind necesitatea de 'a opta pentru o politică a pașilor mărunți', în special în domeniul umanitar.

În opinia omologului său francez, Laurent Fabius, 'idealul este de a merge spre pace, iar aceasta trece printr-o soluție politică' în urma negocierilor din Elveția. Obiectivul este acela 'al progreselor spre pace', rămînînd 'fideli scrisorii ONU în care se vorbește de construirea pe baza unui consens reciproc a 'unui guvern de tranziție dotat cu toate puterile executive', a apreciat oficialul francez.

'O conferință reușită este o conferință ce va reuni aceste două părți' pentru a forma un guvern de tranziție și a ameliora situația umanitară a sirienilor, a precizat oficialul francez.

Retragerea invitației Iranului a salvat in extremis organizarea conferinței miercuri, dar Moscova consideră că este vorba de o 'eroare' și Teheranul a anunțat în avans un eșec al discuțiilor în absența sa. Teheranul este acuzat că susține militar și financiar regimul sirian în conflictul ce a făcut peste 130.000 de morți din martie 2011.

Națiunile Unite au anunțat luni că secretarul general Ban Ki-moon a retras invitația adresată Teheranului de a participa la negocierile de pace privind Siria ce au loc în Elveția în această săptămînă, după ce Iranul a declarat că nu poate accepta un acord din iunie 2012 cerînd o tranziție politică în Siria. Iranul și Rusia sînt principalii susținători externi ai președintelui sirian Bashar al-Assad și prezența Teheranului a fost una dintre problemele cele mai controversate apărute la primele discuții la care au participat atît guvernul cît și adversarii lui Assad, menționează Reuters.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?