X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Berlusconi își face reapariția pe scena politică

21 ian. 2014,, 11:00   Externe
3083 0
Foto: euromag.ru
Deși era considerat mort din punct de vedere politic, Silvio Berlusconi și-a făcut reapariția. Condamnat pentru fraudă fiscală și expulzat din Senat, 'Il Cavaliere' joacă din nou un rol-cheie în politica italiană. S-a întîmplat cu prilejul unei întîlniri istorice cu noul secretar al Partidului Democrat (PD, centru-strînga), Matteo Renzi și primar al orașului Florența, văzut ca noua speranță a stîngii italiene, notează marți ziarul ABC.

Renzi l-a primit pe Berlusconi pentru a semna un acord privind reforma electorală. A fost o întîlnire istorică, avînd în vedere că Il Cavaliere a intrat pentru prima dată în sediul național al PD. Dar a fost și o întîlnire controversată, deoarece premierul italian, Enrico Letta, care face și el parte din PD, nu a fost de acord cu gestul lui Renzi. Este adevărat că Berlusconi a fost primit cu proteste de unii militanți ai stîngii, care au aruncat cu ouă în mașina cu care a venit.

După întîlnire, Renzi a declarat că se află 'în profundă armonie cu Forza Italia în privința reformelor', subliniind euforic: 'Azi am făcut un pas în plus spre guvernabilitate'. Au fost abordate trei mari reforme: cea privind eliminarea provinciilor, transformarea Senatului în Cameră a autonomiilor și cea privind legea electorală, care 'să favorizeze bipartidismul, prin eliminarea șantajului practicat de partidele mici', a explicat Renzi.

Gestul lui Renzi a creat o tensiune uriașă în majoritatea guvernamentală, cu riscul de a duce la căderea executivului lui Letta. Micile partide de centru, care îl susțin pe premier, au amenințat cu o criză de guvern dacă Renzi și Berlusconi vor încheia o înțelegere care să-i marginalizeze.

Întîlnirea dintre Renzi și Berlusconi a fost înconjurată de o amplă tensiune politică și de o extraordinară polemică în rețelele de socializare, cu o Italie complet divizată. Militanții Partidului Democrat au considerat o profanare faptul că dușmanul lor politic de 20 de ani, 'omul negru' al dreptei italiene și un condamnat pentru o infracțiune gravă, a intrat în sediul lor.

Întîlnirea a fost însă primită cu entuziasm de membrii partidului Forza Italia. Partidul de dreapta a considerat că Silvio Berlusconi a încetat să mai fie un nume greu de pronunțat, datorită lui Matteo Renzi. Unul din liderii partidului, fostul ministru Renato Brunetta, a dat asigurări pe Twitter că 'prin întîlnirea sa cu Berlusconi, Renzi a introdus pacificarea ca idee forte în această fază a istoriei italiene'.

Înainte de întrevedere, însuși Berlusconi l-a elogiat pe Renzi, pentru 'curajul său de a se reuni cu mine, mergînd chiar împotriva opiniei liderilor partidului său'. Tensiunea a crescut și mai mult după criticile dure adresate de Renzi premierului Letta, considerînd că cele zece luni ale sale în fruntea guvernului au fost un eșec. 'Letta are curaj doar în politică externă', a declarat insolent Renzi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?