Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

PCRM îndeamnă locuitorii Găgăuziei să participe la referendumul local

16 ian. 2014,, 12:53   Societate
3977 10
Foto: noi.md
Partidul Comuniştilor (PCRM) îndeamnă locuitorii Găgăuziei să participe activ la referendumul din 2 februarie şi „să voteze pentru aderarea cît mai apropiată a Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”.

În adresarea către cetăţenii Republicii Moldova, citată de agenţia „Infotag”, comuniştii au calificat referendumul, pe care autorităţile Moldovei îl consideră ilegal, ca „cel mai important eveniment politic”, „prima victorie care va inspira întreg poporul Moldovei la lupta împotriva actualei guvernări”.

„PCRM consideră că în situaţia creată Moldova şi poporul acesteia nu au alternativă între Occident şi Orient. Adevărata alegere este alta: între pierderea, în timpul apropiat, a independenţei şi modernizarea rapidă în componenţa Uniunii Vamale. Republica Moldova nu este invitată şi nici într-o perspectivă apropiată nu va fi invitată în UE. Rezultatele politice ale afacerii de la Vilnius demonstrează doar faptul că Moldova s-a pomenit unu la unu cu România revanşardă, care în mod deschis declară despre planurile de lichidare a ţării noastre. Nu există alte rezultate ale acestei înţelegeri decît capitularea politică şi economică ireversibilă a ţării”, se vorbeşte în document.

Autorii acesteia menţionează că, pe de altă parte, Moldova în mod deschis este invitată în Uniunea Vamală, îi este propus să devină membru deplin al proiectului ambiţios de a restabili unitatea economică, socială şi umanitară în spaţiul postsovietic.

„Efectele pragmatice ale acestei posibile alegeri sînt cunoscute: micşorarea semnificativă a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, o piaţă garantată pentru comercializarea produselor moldoveneşti, ieftinirea tuturor tarifelor comunale, creşterea numărului de locuri de muncă în Moldova şi protecţia juridică a muncitorilor migranţi moldoveni pe teritoriul Rusiei, modernizarea social-economică în masă a ţării, soluţionarea problemei transnistrene”, consideră comuniştii.

În condiţiile existente PCRM a îndemnat toţi cetăţenii Moldovei să dea dovadă de „solidaritate morală şi politică cu locuitorii Găgăuziei, să-i susţină în lupta acestora, inegală şi fără compromis, împotriva regimului din ţară”.

„Suntem ferm convinşi că experienţa Găgăuziei va inspira întreg poporul Moldovei la victorie, la un atac ferm la adresa dictaturii oligarhice, la salvarea independenţei Moldovei şi restabilirea suveranităţii constituţionale a poporului moldovenesc”, menţionează comuniştii.

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a stabilit desfăşurarea referendumului consultativ cu privire la stabilirea vectorului politicii externe a Moldovei pe data de 2 februarie 2014. Electoratului din Găgăuzia i se va propune să răspundă la întrebarea dacă se pronunţă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, Uniunea Europeană sau susţin colaborarea în toate direcţiile. Concomitent deputaţii au decis să desfăşoare şi un referendum pentru aprobarea proiectului de lege cu privire la statutul suspendat al autonomiei găgăuze. Acesta prevede că în cazul în care Republica Moldova pierde statutul de stat independent şi suveran, autonomia va deveni o republică independentă.

Autorităţile Republicii Moldova consideră că prin iniţiativa de desfăşurare a referendumului, deputaţii APG şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat Constituţia. Procuratura Generală a intentat în acest caz un dosar penal şi unii deputaţi deja au fost chemaţi la Chişinău pentru interogare.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat recent că referendumul organizat de autorităţile Găgăuziei nu are nimic în comun cu problemele reale ale locuitorilor acesteia.

„Cetăţenii Moldovei au nevoie de soluţionarea problemelor economice şi sociale. Referendumul planificat nu are nimic în comun cu aceste probleme, ci poate doar să aprindă spiritele la sudul ţării. Trebuie să ne axăm pe problemele reale ale conaţionalilor noştri. Am propus astăzi ca următoarea şedinţă a Guvernului să aibă loc la Comrat pentru a discuta la faţa locului problemele sudului”, a menţionat premierul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?