X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Grupul de lucru privind reformarea procuraturii și-a început activitatea

16 ian. 2014,, 10:09   Societate
3012 2
Foto: noi.md
Reprezentanţii tuturor fracţiunilor parlamentare s-au reunit miercuri în şedinţa grupului de lucru pentru reformarea procuraturii. La şedinţă, de asemenea, au participat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, procurorul general, Corneliu Gurin, şi reprezentanţii societăţii civile.

Potrivit agenţiei „Infotag”, vicepreședintele Parlamentului Adrian Candu, care a prezidat şedinţa, a comunicat că „în decursul unei luni acesta trebuie să pregătească concepţia de reformare a autorităţii şi să o prezinte pentru examinare în parlament”.

„Sperăm că la mijlocul lunii februarie vom avea un proiect finalizat pentru reformare. Trebuie să asigurăm funcţionarea justiţiei şi a legii. În cadrul discuţiilor membrii grupului de lucru au atins astfel de subiecte ca proiectele legate de modificarea Constituţiei şi, dacă aceste proiecte vor influenţa pozitiv lupta cu corupţia, vom insista să fie adoptate. Sperăm că deputaţii din opoziţie vor fi interesaţi şi vom găsi un numitor comun în parlament”, a spus Candu.

Potrivit lui Gurin, „reformarea procuraturii va duce la reducerea numărului de procurori, însă acesta este un pas necesar pentru îmbunătăţirea activităţii autorităţii”.

„La momentul actual, în ţară activează 690-740 de procurori. Concepţia de reformare prevede reducerea numărului de procurori datorită eliberării din funcţie a colaboratorilor de vîrstă pensionară, precum şi reducerea numărului de funcţii de administrare şi a numărului de colaboratori ai Procuraturii Generale”, a menţionat acesta.

De asemenea, grupul de lucru a examinat metodele de numire şi eliberare din funcţie a procurorului general. A fost enunţată opinia despre necesitatea majorării termenului de aflare în funcţie a procurorului general şi introducerea interdicţiei de a ocupa funcţia doar un singur mandat.

Grupul de lucru a fost creat la iniţiativa Parlamentului în decembrie 2013, pentru a elabora iniţiative de operare a amendamentelor la legile cu privire la funcţionarea procuraturii. La activitatea grupului de lucru participă 22 de reprezentanţi ai Parlamentului, mediului academic, societăţii civile, precum şi ministrul Justiţiei şi procurorul general. Următoarea şedinţă a grupului de lucru va avea loc pe data de 23 ianuarie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?