X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Societatea, jurnaliştii şi partidele solicită soluţionarea problemei privind retransmiterea posturilor TV de către operatorii prin cablu

14 ian. 2014,, 11:51   Societate
3015 0
Foto : 9am.ro
Societatea, jurnaliştii, partidele politice solicită soluţionarea imediată a problemei privind retransmiterea posturilor de televiziune de către operatorii de televiziune prin cablu. Acest fapt este solicitat în numeroasele cereri venite la agenţia „Infotag”, în legătură cu încetarea activităţii de transmisie, în unele reţele prin cablu, a posturilor „Jurnal TV”, „Accent TV” şi „RTR-Moldova”.

Organizaţii nonguvernamentale media au făcut apel către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) ca acesta, în calitate de garant al intereselor publice în domeniul audiovizualului, să aplice mecanismele juridice şi să-i impună pe furnizorii de servicii să revină la pachetul de programe retransmise conform situaţiei din 31 decembrie 2013.

„În afară de aceasta, CCA şi Consiliul Concurenţei, care este o autoritate de stat şi care exercită funcţiile de control şi de sancţionare în domeniul concurenţei, trebuie să investigheze acuzaţiile de înţelegere de cartel în privinţa eliminării unor companii de difuzare de pe piaţa audiovizualului şi, dacă va fi necesar, să sancţioneze persoanele/companiile vinovate”, se arată în document.

Organizaţiile semnatare ale apelului susţin că proiectul CCA de includere a posturilor obligatorii pentru retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova trebuie să facă obiectul unor dezbateri publice largi, la care să participe părţile interesate din rîndul furnizorilor de servicii şi a organizaţiilor audiovizuale şi, eventual, să fie supus unei expertize din partea Uniunii Europene, pentru a exclude promovarea unor companii. Apelul a fost semnat de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comitetul pentru Libertatea Presei, Centrul Acces-info, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Asociaţia Presei Electronice APEL.

În acelaşi timp, postul Accent TV a constatat că de la începutul acestui an piaţa mediatică a Republicii Moldova a devenit obiectul unui atac fără precedent, avînd ca scop final suprimarea libertăţii de exprimare şi lichidarea posturilor de televiziune, nesupuse regimului de guvernămînt. Postul a amintit că în primele zile ale anului 2014 întreprinderea de stat „Moldtelecom”, aflată sub controlul controversatului oligarh şi om de afaceri Vladimir Plahotniuc, a exclus din pachetele sale de TV prin cablu posturile de televiziune „Accent TV” şi ”RTR-Moldova”, iar din 13 ianuarie – şi Jurnal TV.

„Acesta a fost primul semnal al începutului răfuielii deschise cu instituţiile mass-media care s-au încumetat să vorbească deschis şi să le aducă telespectatorilor informaţia veridică despre activitatea guvernării”, se arată într-o declaraţie a postului de televiziune, care aminteşte că anul 2014, electoral, a început cu expulzarea din emisie a posturilor TV incomode şi cu încălcarea dreptului la libera exprimare.

Colectivul „Accent TV” a îndemnat toate instituţiile mass-media din republică să îşi unească eforturile în lupta pentru apărarea valorilor vitale pentru buna funcţionare a democraţiei în Republica Moldova.

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor a apreciat excluderea unor posturi din pachetele operatorilor prin cablu ca un atac fricos şi mişelesc al guvernării asupra libertăţii de exprimare în Moldova.

„Această manifestare violentă, de o obrăznicie fără precedent, în raport cu mass-media dă un semnal întregii societăţi că regimul aflat la guvernare este gata de orice. De astăzi posturile de televiziune necontrolate de autorităţi au încetat să existe în Moldova, iar cetăţenii ţării au fost lipsiţi de posibilitatea de opţiune şi de acces la sursele alternative de informaţie”, se spune într-o declaraţie a Comitetului Central al PCRM.

Partidul Liberal Democrat a lansat o declaraţie în sprijinul libertăţii de exprimare şi a anunţat că elaborează un proiect de lege special, menit să reglementeze raporturile dintre difuzori şi operatorii prin cablu şi să nu admită repetarea unor asemenea situaţii în viitor.

Pretextul formal pentru eliminarea unor posturi TV din pachetele operatorilor prin cablu a fost proiectul unei decizii a CCA, care nu îi obligă pe operatori să includă în pachetele lor toate posturile locale, care oferă semnalul gratuit.

Preşedintele consiliului, Marian Pocaznoi, a anunţat luni că CCA va interveni în situaţie, astfel ca „operatorii de televiziune prin cablu să ia în calcul interesul public”. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Chiril Lucinschi, de asemenea, a declarat că comisia pe care o conduce colectează informaţii şi planifică să analizeze situaţia în şedinţa de miercuri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?