Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4076

Studiu: Menţinerea credibilităţii devine o provocare pentru Parlamentul Republicii Moldova

10 ian. 2014,, 15:10   Societate
5545 2
Foto: noi.md
Parlamentul Republicii Moldova se confruntă cu o criză de credibilitate. Acest lucru, precum şi perceperea acestuia ca instituţie afectată sporit de corupţie, este condiționat de mai multe probleme, cum ar fi: ignorarea flagrantă şi repetată, de către Parlament, a exigenţelor procedurii legislative; reglementări insuficiente în partea ce ţine de transparenţa decizională a Parlamentului etc.

Cel puțin așa denotă rezultatele evaluării Sistemului Naţional de Integritate din Parlamentul Republicii Moldova, realizat de Transparency International – Moldova. Potrivit studiului, printre factorii ce contribuie la lipsa credibilității în Parlament este și ignorarea, în practică, a problemelor legate de integritate; punerea sporadică şi ineficientă în aplicare a instrumentelor de supraveghere a Guvernului; eventuala politizare a numirilor în funcţiile publice ale personalului din cadrul Secretariatului Parlamentului.

Transparency International Moldova vine cu mai multe recomandări la adresa Parlamentului, printre care modificarea cadrului legal existent, ca numirile în funcţiile publice ale personalului din cadrul Secretariatului Parlamentului să fie făcute de către secretarul general al Parlamentului; acoperirea necesităţilor de instruire a personalului; elaborarea şi aprobarea unui Regulament al Biroului permanent al Parlamentului, care ar asigura transparenţa acestui organ.

O altă recomandare ţine şi de eficientizarea modului de asigurare în practică a transparenţei procesului decizional parlamentar (înregistrarea electronică a prezenţei deputaţilor la şedinţele în plen; implementarea sistemului de vot electronic; informarea publicului asupra agendei Biroului permanent; plasarea pe pagina web a Parlamentului a hotărîrilor Biroului permanent al Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?