X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Băsescu a acuzat antiunioniștii de nerecunoștință

10 ian. 2014,, 02:35   Societate
7967 1
Foto: cotidianul.ro
Prim-ministrul moldovean Iurie Leancă a condamnat declarațiile unioniste ale președintelui României Traian Băsescu, care a chemat la discutarea proiectului unirii Moldovei cu România fără participarea Chișinăului. Într-un interviu pentru RFI – România, la 8 ianuarie, Leancă a declarat că este recunoscător României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în procesul de "integrare europeană" , dar declaratiile cu privire la unirea celor două țări le consideră "nereușite".

"Avem acum nevoie de declarații care să consolideze societatea noastră - a declarat prim-ministrul Republicii Moldova. O idee națională este integrarea europeană, care nu presupune pierderea suveranității Republicii Moldova".

Reacția negativă a unor lideri din Republica Moldova la inițiativele unioniste ale Bucureștiului, între timp , au provocat controverse în rîndul clasei politice din România. Președintele Traian Băsescu i-a acuzat pe politicienii moldoveni de nerecunoștință și incorectitudine, în timp ce România, potrivit lui, chiar și în timpul crizei economice nu a refuzat să ajute R. Moldova fără a cere nimic în schimb. La rîndul său, premierul român Victor Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu și "banda lui de la Cotroceni" de iresponsabilitate și l-a susținut pe prim-ministrul Republicii Moldova Iurie Leancă.

Anterior, președintele Traian Băsescu a declarat că alipirea Republicii Moldova este un nou "proiect național fundamental" al României după ce deja au fost puse în aplicare aderarea la NATO și UE. Potrivit liderului român, unirea nu se va întîmpla acum, dar " într-o zi ne vom uni, căci sîngele apă nu se face". Această declarație a provocat o reacție negativă din partea autorităților Republicii Moldova, care au declarat că ea torană apă la moara comuniștilor și a Kremlinului. Mai mult decît atît, declarația lui Băsescu a fost calificată ca "prematură" de către premierul român Victor Ponta și de ministrul român de Externe, Titus Corlățean, precum și de reprezentanții Comisiei Europene. Iar anul 2014, potrivit lui Băsescu, "ar trebui să fie anul în care vom declara sincer și deschis că Republica Moldova este pămînt românesc".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?