X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Două specii de dinozauri au fost descoperite în Peninsula Arabică

10 ian. 2014,, 08:30   Ştiinţă şi IT
7742 0
Foto: mpinteractiv.ro
Fosilele a două specii de dinozauri care au trăit pe actuala Peninsulă Arabică au fost descoperite de o echipă internaţională de paleontologi, a precizat, marţi, un grup de cercetători suedezi.

Aceşti cercetători au descoperit scheletele dinozaurilor, datate cu aproximativ 72 de milioane de ani în urmă, în nord-estul Arabiei Saudite, pe ţărmul Mării Roşii, a indicat Universitatea din Uppsala într-un comunicat.

Această regiune, în prezent deşertică, se afla pe atunci lipită de coasta Africii şi avea o climă ecuatorială, iar "masa terestră a Arabiei era în cea mai mare parte sub apă".

Fragmentele de schelet sînt vertebre caudale de titanozaur, un erbivor din familia sauropozilor, care măsura "probabil peste 20 de metri lungime", şi dinţi de Abelisaurus, un biped carnivor din familia teropodelor, cu o lungime de aproximativ şase metri.

"Sînt primii dinozauri cu anatomie recognoscibilă care au fost semnalaţi în Peninsulă Arabică", a explicat Benjamin Kear, paleobiolog australian la Universitatea din Uppsala.

"Fosilele dinozaurilor sînt excepţional de rare în Peninsulă Arabică, doar cîteva oase extrem de fragmentate, menţionate în bibliografia de pînă acum", a adăugat Benjamin Kear.

Acest lucru se explică prin raritatea rocilor sedimentare transportate de cursurile de apă din această regiune, în epoca dinozaurilor.

"Dinozauri asemănători au fost descoperiţi în Africa de Nord, Madagascar şi chiar în America de Sud", se menţionează în comunicatul universităţii suedeze.

Descoperirea cercetătorilor suedezi, australieni şi saudiţi în timpul săpăturilor efectuate sub controlul autorităţilor saudite a fost prezentată în numărul de la sfîrşitul lunii decembrie al revistei PLOS ONE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?