Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Cum se folosește agheasma mare?

17 ian. 2019,, 22:30   Societate
6086 0

Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Botezul Domnului Dumnezeului și Mîntuitorului Iisus Hristos.

În ajunul Bobotezei se săvîrşeşte Vecernia Bobotezei, după care preoţii merg cu cîntări în pronaosul sau pridvorul bisericii şi săvîrşesc Sfinţirea mare a apei. Apoi se stropeşte toată biserica şi credincioşii prezenţi, care pot bea pe nemîncate agheasma şi abia apoi iau anafora.

Luînd o căldăruşă cu agheasmă mare şi însoţit de cîntăreţ, preotul merge apoi la fiecare casă din parohie şi o binecuvintează. Creştinii pregătesc din timp o lumînare aprinsă pe masă şi un pomelnic cu membrii familiei, ascultă cu evlavie troparul bobotezei, sărută sfînta cruce şi mîna preotului.

În ziua de bobotează se săvîrşeşte la biserică Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur şi după Rugăciunea amvonului, preoţii, cîntăreţii şi credincioşii merg în procesiune pînă la malul unui rîu din apropiere (sau la crucea din curtea bisericii), unde se săvîrşeşte Sfinţirea Mare a apei.

După sfinţirea apei sînt stropiţi credincioşii de către preot şi se poate lua pe nemîncate agheasma.


Timp de 8 zile, pînă la odovania Bobotezei, credincioşii pot lua dimineaţa pe nemîncate, după ce s-au închinat Aghiasma Mare şi pot stropi cu ea casa, ogorul şi animalele. Toată natura participă la taina sfinţirii prin epifania Domnului.

După trecerea celor 8 zile Agheasma Mare se păstrează de fiecare credincios la casa lui, într-un loc curat şi cinstit şi se foloseşte la marile praznice sau în zilele cu post negru – avînd binecuvîntarea duhovnicului.

Dacă rămîne Agheasmă Mare dintr-un an în altul, cea veche se poate pune la flori sau în pămînt curat. Dacă în cursul anului Aghiasma Mare se sfîrşeşte şi mai e multă vreme pînă la Bobotează, atunci peste cea rămasă se poate adăuga apă curată şi astfel se îmulţeşte spre trebuinţă.

Se cade, aşadar, ca fiecare creștin să aibă în casă un vas cu Agheasmă Mare, să-l țină la loc curat, după cum ne învăță bătrînii noștri, să guste cu evlavie din ea în zilele de post, în vreme de necazuri, ispite, nevoi sau grele suferințe, dar numai după ce primește dezlegare de la duhovnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?