X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Greşeala lui Ion Sturza ar putea fi fatală

3 ian. 2014,, 19:15   Politică
31840 7
Foto: alfanews.md
Irina Astahova

Ion Sturza ar putea fi ales în funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Reformator în primăvara aceasta. Potrivit informaţiilor noastre, în martie 2014, va avea loc congresul liberal-reformatorilor, care urmează să adopte această decizie. În principiu, acest lucru putea fi făcut şi în cadrul congresului de constituire a partidului, care a avut loc la finele anului 2013. Însă, în decembrie, preşedinte a fost ales Ion Hadârcă, fostul preşedinte al fracţiunii parlamentare a PL.

Ion Hadârcă nu poate fi numit un politician anonim. Foarte mulţi politicieni şi-ar putea dori să aibă experienţa lui. Iar versurile lui despre soarele care „răsare şi apune”, au devenit mai populare decît textul imnului liberal-reformatorilor „O, libertate!”, moştenit de la PL.

Însă, în pofida popularităţii sale, Ion Hadârcă nu este o persoană carismatică, de aceea nu a devenit un lider politic şi nu se bucură de popularitate în rîndul jurnaliştilor, care încă nu se grăbesc să-l promoveze.

Ipotetic vorbind, se poate menţiona, desigur, că el nu este implicat în scandalurile din anul trecut, de aceea, aici el se află în avantaj faţă de actualii politicieni.

Însă lipsa calităţilor personale nu-i oferă şanse să conducă un proiect politic, care ar putea obţine rezultate pozitive în alegerile parlamentare din toamnă. „Nu e vultur”, - ar fi spus o protagonistă a filmelor sovietice vechi.

Ţinînd cont de faptul că alegătorul moldovean e mioritic prin esenţă şi alege nu cu mintea, dar cu inima, „naşii” proiectului i-au găsit un alt lider, capabil să trezească interes prin personalitatea sa şi să influenţate minţile şi inimile alegătorilor. Potrivit surselor noastre, „naşii” proiectului reformatorilor se află în România, forţele politice ale căreia şi-au impulsionat activitatea în Moldova în ultimii ani.

Fiind conştienţi de faptul că lozincile exclusiv unioniste ar putea aduce puţine dividende, iar centrul politic din Moldova este ocupat de liberal-democraţi, liderul cărora în ultimul timp a renunţat la ritorica pro-românească şi lucrează mai mult cu partenerii nord-occidentali, ideologii noului proiect au decis să găsească o figură pentru rolul de lider, încît să ucidă doi iepuri dintr-odată: nu doar să-şi întărească poziţiile pe eşichierul de dreapta, dar şi să rupă o parte din electoratul liberal-democraţilor.

În acest sens, pentru acest rol, candidatul potrivit este Ion Sturza, care recent se jura recent că nu are de gînd să intre în lupta politică din Moldova pînă la finalizarea proiectului său de afaceri de la Cluj. Adică, pînă la următoarele alegeri parlamentare din 2018. Însă, probabil, cineva i-a făcut o propunere, pe care el nu a putut să o refuze.

Cum altfel pot fi explicate acţiunile nemotivate şi lipsite de logică ale businessmanului moldovean, în urma declaraţiilor sale recente? Cu atît mai mult cu cît, surse apropiate de cercurile conducerii au comunicat că Ion Sturza intenţionează să iasă pe arena politică cu mult mai devreme – pînă la alegerile parlamentare din 2014, şi se pare că va participa la scrutin.

Desigur, figura lui Ion Sturza poate colora orice început. Astfel că numele lui, periodic, este legat ba de un proiect, ba de altul. Totodată, se spune că Ion Sturza are o intuiţie foarte bună, iar dacă proiectul nu ar avea perspectivă, atunci el nici nu apărea pe aici. Aşa a fost în primăvara anului trecut, cînd Iurie Leancă, la un forum din Chişinău a declarat că Ion Sturza va conduce Consiliul economic de pe lîngă premier.

Atunci, toţi ghiceau – de ce - şi au ajuns la concluzia că Ion Sturza se pregăteşte să vină la putere.

Din punct de vedere istoric, Ion Sturza a fost legat şi cu Vladimir Filat, şi cu Vladimir Plahotniuc. Primul a lucrat în subordinea lui, iar al doilea i-a fost concurent. Cu ambii a avut relaţii tensionate. Dar cum să-i alunge pe aceştia prin unghere, fiind doar preşedinte simbolic al consiliului economic? Miza era prea mică.

Apoi urmează interviul la un post de televiziune, în care Ion Sturza pledează deschis împotriva tranzacţiilor cu acţiunile Băncii de Economii şi darea în concesiune a aeroportului. Dacă e să ne gîndim la rece: de ce a făcut el acest lucru? A plecat să lucreze în România, şi-a luat de aici familia, se ocupă de afaceri.

Iar afacerile, după cum se ştie, necesită linişte şi nimeni nu se ocupă cu demascarea unor oameni mari de afaceri, doar în cazul în care nu i-a trecut nimeni calea. Cine i-a trecut calea lui Sturza şi ce l-a afectat atît de mult? El a preferat să nu spună acest lucru.

Şi iată o nouă turnură. Un nou proiect. Şi iarăşi întrebarea: pentru ce? La prima vedere, intrarea în partidul liberal-reformator pare a fi un suicid. Ion Sturza a fost perceput mereu drept un centrist, fără a fi asociat cu vreun partid.

El este un occidentalist, fără îndoială, şi niciodată nu şi-a ascuns orientarea spre Occident. El a fost mereu adeptul aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Şi da, el este un liberal în adevăratul sens al cuvîntului, dar nu în cel ce se are în vedere în Moldova. În principiu, programul Partidului Liberal Reformator, se pare, că coincide cu convingerile lui: printre prevederile principale ale acestuia sînt aderarea Moldovei la UE şi NATO.

Condamnarea publică a crimelor regimului totalitar comunist, de asemenea, nu este împotriva spiritului său, ţinînd cont de faptul că comuniştii au reuşit să-l demită în anul 1999. El nu ascunde acest fapt şi spune că trebuie să facă tot posibilul pentru a nu permite revenirea comuniştilor la putere.

Însă, sarcina declarată a liberal-reformatorilor de impulsionare a activităţii diplomatice, economice şi militare cu România atrage atenţia asupra adevăratelor scopuri ale partidului. Şi asupra motivelor „naşilor-fondatori”. Aici e buba – Ion Sturza nu a fost niciodată un radical. El niciodată nu a fost perceput drept un unionist.

În acest sens, imaginea lui ar putea juca un rol de înnobilare a partidului. Într-adevăr, liberalii-reformatori deja încearcă – acest lucru se vede din declaraţiile lor - să se deplaseze spre centru.

Totodată, regele este creat de anturajul lui, iar vecinătatea cu asemenea figuri odioase ca Ana Guţu şi cei ce se află mai jos de ea, i-ar putea crea un deserviciu. La fel cum alianţa cu liberalii lui Mihai Ghimpu a ştirbit imaginea şi aşa pătată a guvernării democraţilor şi liberal-democraţilor.

Luîndu-şi avîntul în abisul liberalismului naţional local, Ion Sturza va rămîne pentru totdeauna în istorie sau drept un „unificator al pămînturilor româneşti” sau ca un „distrugător al statalităţii moldoveneşti” – totul depinde rezultat. Se ştie că poporul preferă învingătorii.

Însă el ar putea avea şi ghinion. Pentru a promova liberal-reformatorii în cadrul aceleeaşi coaliţii de guvernare, va trebui cumva să convieţuiască cu liderii democraţilor şi liberal-democraţilor. Adică, să lupte pentru un loc sub soare.

E clar că Vladimir Plahotniuc, ţinînd cont de relaţiile lui deloc platonice cu Ion Sturza, nu va fi împotriva distrugerii liberal-democraţilor. Ion Sturza, în acest caz, tot nu va dori să se simtă pe post de înlocuitor al lui Mihai Ghimpu şi va pretinde la un rol mai serios. Actualul lider al liberal-reformatorilor Ion Hadârcă deja s-a scăpat cu vorba: Ion Sturza ar putea candida la postul de premier – acum această sferă de influenţă aparţine liberal-democraţilor.

Însă democraţii nu vor contribui nici la întărirea poziţiilor liberal-reformatorilor. Vladimir Plahotniuc deja l-a „înlăturat” pe Ion Sturza de pe piaţa petrolieră. Nu este exclus că el va încerca să-l înlăture şi de pe arena politică. Setul de instrumente deja a fost testat. În această situaţie, lupta pre-electorală dintre liderii coaliţiei s-ar putea înteţi în acest an şi este greu de spus cîtă murdărie va fi vărsată şi cine va avea nervii mai slabi.

E clar că partenerii externi ai RM ar vrea să „asaneze” arena politică din Moldova, curăţînd-o de corupţie şi putrefacţie. În această situaţie ar fi fost mai corect ca asemenea jucători ca Ion Sturza să fie lansaţi pe arena politică într-un ambalaj mai moderat, decît un partid naţionalist pro-român, care va îngusta brusc electoratul acestui politician şi businessman. Electoratul lui Ion Sturza este cu mult mai vast şi el ar fi jucat un rol mult mai important, dacă ar fi condus un partid, care ar fortifica, dar nu ar distruge statalitatea moldovenească.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?