X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Moldova a fost instituită o nouă sărbătoare profesională - Ziua diplomatului

26 dec. 2013,, 15:15   Societate
4060 1
Foto: noi.md
În Republica Moldova a fost instituită o nouă sărbătoare profesională - Ziua diplomatului, care va fi marcată pe data de 17 ianuarie. Propunerea a venit din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a fost aprobată joi de Guvern.

Potrivit agenţiei "Infotag", vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a menţionat că pe 17 ianuarie 1992, a fost depusă cererea de aderare a Republicii Moldova la ONU, fapt care a marcat începutul procesului de consolidare şi afirmare a Republicii Moldova ca subiect de drept internaţional şi în consecinţă a condus la intensificarea activităţii diplomatice.

"Prin instituirea acestei zile profesionale sînt apreciate eforturile şi contribuţia semnificativă a colaboratorilor serviciului diplomatic la promovarea şi realizarea politicii externe a Republicii Moldova, asigurarea mediului extern favorabil, protejarea drepturilor cetăţenilor aflaţi peste hotarele ţării etc.", a declarat Gherman.

Vicepremierul a mai menţionat că pe dimensiunea integrării europene, cele mai recente realizări ale diplomaţiei moldoveneşti se reflectă prin aprofundarea dialogului cu UE şi statele membre ale acesteia în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, decizia de parafare a Acordului de asociere cu UE în noiembrie 2013 şi perspectiva de liberalizare a regimului de vize.

Potrivit lui Gherman, instituirea Zilei diplomatului va contribui la sporirea vizibilităţii pe plan intern a eforturilor diplomaţiei moldoveneşti.

Premierul Iurie Leancă a menţionat că propunerea se acceptă, însă a precizat că numărul sărbătorilor profesionale nu trebuie proliferat. "Undeva trebuie să ne oprim", a spus Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?