Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

PLDM și PDM luptă pentru banii europeni

26 dec. 2013,, 13:28   Politică
5006 5
Foto: noi.md
Partidul Liberal-democrat și Partidul Democrat, luptă pentru a obține controlul asupra banilor Uniunii Europene, oferiți pentru desfășurarea reformelor. Despre aceasta se menționează într-un material publicat de Kommersant.md. Potrivit sursei, este vorba de suma de 300 mil. euro pe care UE ar urma să o ofere Republicii Moldova în următorii trei ani.

Finanțarea va fi direcționată în trei domenii prioritare. Două domenii au fost propuse de UE – reforma administrației publice locale, reformarea poliției și controlul hotarelor. A treia direcție urmează să fie propusă de Guvern. Anume din această cauză a izbucnit un conflict între PLDM și PDM, notează sursa citată.

Liberal-democrații pledează ca banii să fie utilizați pentru dezvoltarea sectorului agrar, iar democrații insistă asupra finanțării proiectelor de dezvoltare regională.

Informația referitor la acordarea celor 300 milioane de euro a fost confirmată de un oficial european, care a spus că întrebarea referitor la acordarea banilor încă nu s-a decis definitiv. Dacă decizia va fi pozitivă, finanțarea va fi planificată pentru trei ani - cîte 100 milioane de euro anual – a răspuns funcționarul european. În plus, Moldova ar putea primi suplimentar banii prevăzuți pentru Armenia, care a renunțat să parafeze Acordul de Asociere cu UE, și Ucraina, care a anunțat pauză în drumul său spre eurointegrare.

Sursa citată anunță că, pentru primele două priorități, banii europeni vor fi controlați, practic, de PLDM. Pentru a treia direcție, democrații au insistat ca să fie dezvoltarea regională – proiecte de infrastructură. În acest caz banii vor fi controlați de instituții conduse de către ministrul economiei, Valeriu Lazăr, și ministru al dezvoltării regionale, Marcel Răducan, care sînt democrați.

Surse din cadrul PD au comunicat pentru Kommersant.md că, inițial, PLDM a susținut propunerea democraților. Mai tîrziu, PLDM s-a răzgîndit, și au insistat ca a treia direcție pentru alocarea banilor să fie sectorul agrar și dezvoltarea satelor. În acest caz, asta ar permite Ministerului Agriculturii, condus de liberal democratul Vasile Bumacov, să monitorizeze felul în care se vor cheltui fondurile.

În perioada 2009-2013, Uniunea Europeană a acordat R. Moldova 600 milioane de euro, dintre care 278 milioane de euro pentru menținerea bugetului în 2011-2013.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?