X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Nicăieri nu-i ca acasă: Valeriu Coadă, despre viitorul şahului şi al Republicii Moldova (VIDEO)

16 dec. 2018,, 12:44   Societate
5972 0

Zi de zi, îşi dedică timpul şi talentul copiilor, cei care de mici visează să devină campioni şi îşi doresc să ducă faima Republicii Moldova şi peste hotarele acesteia.

Este vorba despre secretarul general a Federației de Șah, Valeriu Coadă, cu care am călătorit imaginar în lumea şahului, povestind despre ce este Republica Moldova şi dacă aceasta, peste ani, va fi o ţară de viitor.

Ce probleme întîmpină regii şi reginele din lumea şahului în fiecare zi, dar şi cine mai practică în prezent acest sport al minţii, aflaţi în continuare:

În continuare puteți citi textul înterviului:

Nici n-am planificat vreodată să plec peste hotare și dacă am activat atîta timp în țară, cred că o să rămîn în Republica Moldova. Nu am planificat să plec undeva, cu toate că am fost în deplasări în destuld e multe țări. Am avut propuneri de a rămîne să lucrez în diferite țări, dar așa s-a întîmplat că după absolvirea facultății am rămas aici în Cjilinău și activînd deja de 27 de ani, acum nu-mi văd viitorul într-o altă țară.


Ce v-a determinat, totuși, să refuzați multiplele oferte de a vă stabili peste hotare?

Cred că acele legături cu rudele de aici din țară, aici am prieteni, aici sunt majoritatea cunoscuților. Cred că aceasta m-a făcut să nu renunț la Moldova, cu toate că propunerile care veneau din alte țări erau mai avantajoase în plan financiar în primul rînd. La acel moment nu m-am hotărît, dar acum cred că așa și voi rămîne în Moldova.

Cine, deobicei, practică șahul în Republica Moldova?

Eu sunt antrenor și anume de copii. Mai des, vin să practice șahul copiii, dar și maturii care au practicat șahul în majoritatea cazurilor din copilărie. Șahul este tot mai răspăndit și tot mai mulți oameni înțeleg care sînt avantajele acestui sport al minții

Ce probleme întîmpină șahul în Republica Moldova?

Pentru șah, care este cea mai puțin costisitoare probă de sport, există toate condițiile. Dacă cineva dorește să se antreneze sau să-și ridice calificarea în șah, trebuie să știe că există toate condițiile. Dar există și o mulțime de probleme. În primul rînd, aș menționa baza noastră materială, care este mult inferioară față de alte țări, dar aceasta este în toate domeniile cu părere de rău. Următoarea problemă este că șahul, fiind inclusă în programa școlară, vedem că lipsesc profesorii care ar putea să predea șahul.

De ce nicăieri nu-i ca acasă?

Desigur că acasă este cel mai bine. În Moldova este mai bine decît în orice altă țară cu toate greutățile care mai există. În primul rînd, eu consider că moldovenii sînt mai prietenoși, mai ospitalieri, sînt oameni care pot să ajute în diferite situații între ei. Am spus că am fost în diferite țări și sigur că condițiile de trai sînt cu mult mai bune în alte țări. Evident, și salariul este mai mare, și condițiile de viață, și transportul, și drumurile, dar confortul sufletesc, totși, cred cel mai benefic e acasă.

Avem toate ingredentele necesare care ne permit să ne simțim bine acasă, dar există și moldoveni care pleacă peste hotare. De ce credeți că aleg ei să facă acest pas?

Este caracteristic tineretul să-și dorească să obțină succes și rezultate foarte repede. Acest lucru nu este posibil în Moldova, ca în cîțiva ani să să poată avea și loc de trai, și transport, și alte condiții. Aceasta este cauza și noi nu putem nicidecum să-i oprim. Fiecare face alegerea pentru el. Dacă doresc să plece noi nu putem să le interzicem acest lucru. Este o problemă chiar și pentru șahiști. Important este ca acești oameni, care activează peste hotare, să nu uite că sînt din Moldova și în măsura posibilităților să-i ajute și pe cei rămați acasă în condiții mai dure.

În opinia d-stră, este Republica Moldova o țară de viitor?

Sper să Moldova are viitor și cred în aceasta, pentru că moldovenii, necătînd la toate, sînt oameni harnici, așezați, nu sînt migranți după natura lor ți cred sși sper că Moldova are un viitor frumos și cred că o să vedem acest viitor în viitorul apropiat, nu foarte îndepărtat.

Unde vă vedeți peste 10 ani?

Cred că tot în Chișinău, tot în domeniul șahului. Nu planific să-mi schimb activitatea. Sînt antrenor, am succese foarte frumoase. Elevii mei au succese la campionatele naționale și la competițiile internaționale. De asemena, coelgii din domeniul șahului sînt niște oameni foarte buni, care sînt consacrați șahului și predării acestuia. Cred că împreună vom face în așa fel încît și șahul să aibă un viitor în țara noastră, dar și republica Moldova să aibă viitor.

Dacă doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau cunoașteţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste scriindu-ne pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom arăta cu draglumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?