Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

CCA s-a autosesizat cu privire la documentarul despre Transnistria, difuzat de TV7

23 dec. 2013,, 15:52   Societate
5001 6
Foto: bendery.ru
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) s-a autosesizat referitor la filmul documentar "Transnistria: avanpost rusesc", difuzat de postul NTV, care a fost retransmis de TV7, pe 22 decembrie 2013, la o oră de maximă audienţă.

Potrivit agenţiei "Infotag" care face referire la un comunicat al CCA, raportul cu privire la monitorizarea detaliată va fi prezentat şi examinat în cadrul şedinţei publice a CCA din data de 26 decembrie 2013. "Totodată, luînd în considerare faptul că titlul conţine o aserţiune prin care se atentează la integritatea Republicii Moldova, ne adresăm tuturor instituţiilor abilitate să se implice în acest caz", se spune în comunicat. Duminică seară, postul NTV, care este retransmis în Moldova de TV7, a difuzat în R. Moldova filmul "Transnistria: avanpost rusesc" care pune într-o lumină negativă evenimentele recente - summitul de la Vilnius şi aspiraţiile europene ale RM.

În schimb, Transnistria este prezentată drept o "ţară independentă, uimitoare, care nu trăieşte rău deloc, care are propria poliţie şi armată". "Transnistria este o moneda de schimb între SUA, Europa şi Rusia şi este nevoită să lupte pentru a supravieţui. Rusia a fost şi este un colac de salvare pentru regiune", se spune în documentar. Scurt metrajul relatează că regiunea ar fi rezistat tuturor presiunilor doar cu ajutorul Rusiei şi anume armata rusească ar fi aparat oamenii în timpul războiului de pe Nistru. "Armata rusească a jucat cel mai important rol în anularea războiului de pe Nistru. Transnistria se afla între două vulcane şi nu se ştie ce se va întîmpla într-un an sau doi cu această ţară nerecunoscută", se spune în documentar. Pretinsa șefă a diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, afirmă că regiunea transnistreană este o parte a Rusiei. "Noi niciodată nu ne-am dezlipit de Rusia. Oamenii îi consideră pe ruşi fraţi. Rusia este ţara care ne-a permis să trăim", menţionează Ştanski. Nina Ştanski a scris luni pe Facebook un mesaj în care aduce mulţumiri echipei NTV pentru realizarea acestui documentar.

"Aţi reuşit să arătaţi telespectatorului rus Transnistria pe care care aţi văzut-o singuri. Aţi remarcat unele aspecte ale vieţii noastre cotidiene pe care deseori jurnaliştii nu le observă, însă sînt atît de importante pentru transnistreni. Dvs. aţi realizat o analiză obiectivă a situaţiei actuale intercalată cu istoria devenirii ţării noastre, din păcate foarte tragice. Sincere mulţumiri lui Dmitri Rogozin pentru poziţia sa deschisă, clară şi principială, pentru susţinere", se spune în mesajul Ninei Ştanski în adresa autorului documentarului.

Pe de altă parte, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, scrie pe Facebook că "filmul este unul manipulator, iar autorităţile de la Chişinău ar trebui să reacţioneze, mai ales că a fost retransmis la un post de televiziune locală, în orele de maximă audienţă".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?