X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Filip speră că relațiile cu Rusia vor fi reluate

10 dec. 2018,, 14:51   Politică
3140 8

Prim-ministrul Pavel Filip speră că relaţiile Moldovei cu Federaţia Rusă vor fi reluate

Potrivit agenţiei Infotag, declaraţia în cauză a fost făcută de către premier la emisiunea "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova.

„Sper că vom stabili un dialog constructiv normal cu Federaţia Rusă... Da, nu sîntem la fel de mari şi puternici ca Rusia, dar vrem să fim trataţi cu respect. Vrem o atitudine bună faţă de noi, avem multe în comun cu Rusia, dar nu trebuie să ni se dicteze condiţii, dacă Acordul de asociere cu UE a fost semnat, piaţa rusă se va închide", a spus Filip.

El şi-a exprimat nedumerirea faţă de hotărîrea Federaţiei Ruse privind introducerea taxelor vamale pentru 19 poziţii de mărfuri din Moldova.

„Această decizie a fost luată imediat după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Aceasta a fost luată cu încălcarea Acordului privind zona de liber schimb în CSI, din care face parte şi Republica Moldova", a spus premierul.


Potrivit spuselor sale, el spera ca relaţiile să se îmbunătăţească încă în 2016, după întîlnirile cu Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev.

„Am discutat atunci relaţiile comercial-economice. Am pus aceste întrebări. Mi s-a explicat că Rusia se teme de exporturi. În acelaşi timp, pentru Serbia, care a semnat şi ea Acordul de asociere cu UE, piaţa nu a fost închisă. Ce înseamnă aceasta? Nu am primit răspuns. Tot atunci a fost reluat lucrul Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, a fost trasată Foaia de parcurs, am întreprins acţiunile prevăzute. Dar lucrurile nu s-au mişcat din loc", a constatat Filip.

El nu a fost de acord cu faptul că reluarea relaţiilor a fost posibilă, după vizita la Chişinău a secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Grigori Karasin, în martie 2018, însă după vizită, Moldova a expulzat trei diplomaţi ruşi.

„Aceste evenimente nu sînt legate între ele. Formal, diplomaţii au fost expulzaţi în semn de solidaritate cu Marea Britanie. În realitate, hotărîrea a fost luată în baza informaţiilor serviciilor noastre speciale", a spus Filip.

Potrivit lui, recent, la Moscova a fost secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Moldovei.

„Ţările continuă să menţină comunicarea. Sper că vom reuşi să depăşim disensiunile actuale. Vrem să construim relaţii bune cu Rusia în baza principiilor de egalitate şi respect reciproc", a subliniat premierul.

El a confirmat, de asemenea, faptul că Moldova va califica drept imixtiune în procesul electoral, dacă Rusia va realiza graţierea migraţională promisă cetăţenilor moldoveni, trimiţîndu-i acasă, pentru a participa la alegeri.

„Aceştia sînt cetăţenii noştri şi ei au dreptul să participe la alegeri, în Moldova sau în străinătate. Ei pot veni acasă de sărbători. Hotărîrea de a-i trimite în Moldova, pentru a participa la alegeri ne duce cu gîndul la anumite idei", a spus Philip.

Întrebat despre participarea la Uniunea Economică Eurasiatică, el a subliniat că "Moldova fizic nu poate deveni membră a Uniunii, deoarece aceasta contravine Acordului de asociere cu Uniunea Europeană".

„Statutul de observator a fost acordat la solicitarea preşedintelui Igor Dodon. Acest statut nu înseamnă nimic, Moldova nu participă la UEEA, Guvernul nu finanţează şi nu va finanţa activităţi în cadrul acestei organizaţii", a spus Pavel Filip.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?