X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ambasadorul SUA în Moldova, William Moser, a îndemnat Parlamentul să adopte pachetul de legi anticorupţie

20 dec. 2013,, 12:59   Societate
3512 2
Foto: noi.md
Parlamentul Republicii Moldova va examina vineri, în a doua lectură, pachetul de legi anticorupţie. Cu solicitarea de a adopta acest pachet de legi s-a adresat Parlamentului Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser.

În adresarea ambasadorului, citată de agenţia "Infotag", se accentuează că "corupţia ameninţă bazele statului democrat, este un impediment pentru investiţii şi creşterea economică".

"Corupția duce la litigii necinstite, permite prosperarea impunităţii şi distruge încrederea şi legalitatea liderilor de stat, lichidează tendinţa spre un stat cu adevărat democrat şi prosper", consideră diplomatul.

Oficialul a confirmat suportul Ambasadei SUA a eforturilor Moldovei pentru îmbunătăţirea bazei legislative, care are drept scop combaterea corupţiei din sectorul de stat.

"Am conlucrat cu Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la elaborarea pachetului inovativ de legi anticorupţie. Noile măsuri vor permite în baza deciziei judecătoriei să confişte bunurile acumulate prin intermediul acţiunilor ilegale sau corupte, inclusiv luare de mită şi manipularea acordurilor de stat. Testarea integrităţii funcţionarilor sistemului judecătoresc va deveni o etapă obligatorie", a menţionat ambasadorul.

Potrivit lui Moser, adoptarea legilor "va îmbunătăţi competenţa colaboratorilor organelor de drept din Moldova în privinţa urmăririi penale a funcţionarilor de stat implicaţi în scheme corupte şi luare de mită şi va facilita reducerea dimensiunilor corupţiei".

"Moldova trebuie să facă mai mult decît o simplă adoptare a unui pachet de legi mai dure. Ţara trebuie să-şi demonstreze devotamentul faţă de dorinţa de a crea un aparat de stat productiv, transparent, responsabil şi bazat pe valori morale, care va permite cetăţenilor săi să studieze şi să-şi dezvolte aptitudinile prin intermediul unei munci oneste, unde progresul şi promovarea sînt obţinute corect, inovaţiile se dezvoltă, investiţiile cresc şi instituţiile de stat protejează drepturile omului", se menționează în adresare.

În document se mai accentuează că adoptînd fără întârziere pachetul de legi anticorupţie, Parlamentul va face un pas responsabil în direcţia acestui viitor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?