Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

CUC nu a reuşit să formeze grupul de lucru pentru verificarea posturilor din Zona de securitate

20 dec. 2013,, 12:27   Societate
3450 1
Foto: novostipmr.com
"Comisia Unificată de Control (CUC) nu a reuşit în şedinţa de joi să formeze grupul de lucru pentru controlul posturilor din Zona de securitate de pe Nistru", a comunicat pentru agenţia "Infotag" copreşedintele CUC din partea Chișinăului, generalul Ion Solonenco.

Potrivit lui Solonenco, cauza a fost refuzul părţii transnistrene de a vota pentru constituirea grupului.

Solonenco a spus că problema cu posturile care nu sînt luate la evidenţă şi instituirea unor posture noi este o problemă mai veche.

"Partea moldovenească încearcă fără succes, în decursul a trei ani, să afle de ce lîngă localitatea Zagornoe de lîngă Chiţcani apare sistematic, contrar înţelegerilor şi documentelor existente, un post de grăniceri al autoproclamatei RMN. Acestea sînt nişte persoane înarmate a căror apartenenţă la formaţiunea "comandamentul vamal" nu este înregistrată nicăieri. Aceştia îi verifică pe cetăţeni şi vehiculele acestora. În care temei? Nu putem obţine un răspuns de la Tiraspol", a spus Ion Solonenco.

La iniţiativa reprezentantului Rusiei în CUC s-a propus formarea unui grup de lucru din ofiţeri superiori, reprezentanţi ai Comandamentului militar şi observatori militari ucraineni care să clarifice, într-un final, situaţia.

Copreşedintele din partea Tiraspolului, Oleg Beleacov, s-a opus categoric acestui lucru. S-a decis continuarea discuţiilor la acest subiect la mijlocul lunii ianuarie 2014, în prima şedinţă a CUC", a relatat generalul.

Solonenco a atras atenţia aspura faptul că, imediat ce Chişinăul încearcă să scoată în vileag anumite încălcări comise de Tiraspol, partea transnistreană "încearcă imediat să găsească un pai în ochiul oponentului, fără să observe bîrna din ochiul propriu".

Recent, copreşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleacov, a declarat într-un interviu acordat presei din Transnistria că Republica Moldova ar fi instalat în mod unilateral şase posturi suplimentare în Zona de securitate.

În luna noiembrie R.Moldova a deschis oficii teritoriale ale Biroului de Migraţiune şi Azil, dar acestea se află la posturile care existaseră anterior şi nu pot fi considerate posture noi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?