X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Partidele de stînga au iniţiat discuţii în vederea unirii forţelor

19 dec. 2013,, 15:39   Politică
4763 3
Foto: noi.md
Partidele de stînga au început discuţiile în privinţa unirii forţelor de stînga. Un lider de partid a comunicat agenţiei "INFOTAG", solicitînd anonimatul, că miercuri seara a avut loc prima întrevedere a reprezentanţilor partidelor de stînga.

"Iniţiatorul desfăşurării acestei întrevederi a fost preşedintele Partidului Social - Democrat, Victor Şelin, care i-a contactat telefonic pe conducătorii tuturor partidelor şi i-a invitat la întrevedere. Aceasta a fost destul de constructivă, deşi, nu a avut loc nici fără clarificarea relaţiilor. Este prematur să vorbim de rezultate deocamdată, pentru că este doar un început de dialog", a afirmat sursa citată.

Potrivit acesteia, la întrevedere au participat reprezentanţii aproape ai tuturor partidelor care se autoconsideră de stînga: ai Partidului Comuniştilor, Partidului Social-Democrat, Partidului Socialiştilor, Partidului "Renaşterea", Partidului Popular Socialist, Partidului "Patrioţii Moldovei". La întrevedere s-a discutat despre relaţiile Republicii Moldova cu România în contextul declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu despre unirea celor două state, dar şi al deciziei Curţii Constituţionale privind limba oficială.

"În timpul schimbului de opinii, toţi participanţii la întrunire au pledat pentru conjugarea eforturilor partidelor de stînga pentru apărarea statalităţii Republicii Moldova şi a limbii moldoveneşti. Au fost preconizate o serie de activităţi, dar este devreme încă să vorbim despre alte amănunte, pentru că a fost prima întrevedere", a reiterat interlocutorul agenţiei, precizînd că nu a fost vorba "despre unirea forţelor în viitoarea campanie electorală şi nu s-a discutat despre propunerea Partidului Comuniştilor privind participarea împreună la acţiuni de protest".

Conform spuselor sale, reprezentanţii Partidului Comuniştilor, Grigore Petrenco, Artur Reşetnicov şi Alexandru Petcov, au confirmat propunerea liderului lor, Vladimir Voronin, de participare la acţiunile de demitere a guvernării în exerciţiu.

"Nu s-a ajuns pînă la discuţii concrete, pentru că lupta comună nu poate avea loc după reguli dictate de un partid. Cu atît mai mult cu cît "revoluţia de catifea", iniţiată de comunişti, a eşuat, acum e nevoie de o strategie şi o tactică nou. Trebuie purtate negocieri de la egal la egal, între toate partidele", a accentuat interlocutorul agenţiei.

Agenţia "INFOTAG" a comunicat anterior că pe 20 septembrie, la întrunirea festivă dedicată aniversării a 20-a a PCRM, Vladimir Voronin le-a propus tuturor partidelor să se unească conform principiului "cel care nu este împotriva noastră este cu noi". Partidul Socialiştilor a răspuns apelului, dar nu a urmat nimic mai mult decît nişte declaraţii publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?