X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vor avea succes producătorii autohtoni de vin pe piața UE? Află opinia unui expert

18 dec. 2013,, 17:50   Societate
5267 1
Foto: tribuna.md
Deschiderea pieței UE pentru vinificatorii moldoveni este un lucru bun, dar sînt un șir de probleme la acest capitol, care țin de poziționarea vinurilor noastre pe piața comunitară. Opinia aparține expertului economic Alexandru Fală și a fost exprimată pentru NOI.md.

Potrivit expertului, faptul că Moldova va putea exporta vinuri fără a achita anumite taxe constituie un avantaj, însă capacitatea scăzută de producție, dar și calitatea vinurilor rămîn încă probleme actuale.

“Pentru a avea succes pe piața externă, trebuie să ne rezolvăm problemele pe plan intern, cum ar fi productivitatea. Vinurile noastre vor trebui să concureze cu cele ale statelor care au o tradiție de secole în acest domeniu, cum ar fi Franța. Pe piața UE consumatorii au deja preferinţele lor. În sudul Europei de exemplu, vinurile noastre nu prea vor fi solicitate”, a remarcat expertul.

Fală afirmă că odată ajunși pe piața UE, producătorii noștri se vor confrunta și cu probleme de marketing.

„Cred că ar trebui să ne orientăm spre statele care au aceleași preferințe în materie de vinuri ca și noi, cum ar fi Cehia sau România. Urmează să stabilim în ce manieră să promovăm producția și spre care regiuni să ne orientăm. Cred că e nevoie și de susținere din partea statului, pentru că deocamdată sînt doar piedici”, a spus economistul.

Consiliul Uniunii Europene a decis recent deschiderea pieței UE pentru vinurile moldovenești, de pe 1 ianuarie 2014.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?