X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Domnitorul moldovean demn și viteaz

18 noi. 2018,, 19:00   Societate
3268 0

Ștefan I Mușat, fratele lui Petru I Mușat și al lui Roman I Mușat, a domnit în Moldova între anii 1394 – 1399. Cu cît Moldova îşi întărea poziţiile sale şi se afirma în circuitul geopolitic din sud-estul Europei, cu atît mai mult interesa în mod special unii vecini.

Situaţia îndemna pe domnitorii Moldovei să caute sprijin diplomatic. Ştefan I la 6 ianuarie1395 recunoaşte suzeranitatea Poloniei „în numele poporului Ţării Moldovei”. Acest act firesc din partea suveranului Moldovei a provocat nemulţumirea curţii ungare, împingînd-o să organizeze o nouă campanie armată „contra moldovanos”, prima în condiţii de suveranitate statală. În bătălia de la Hindău (februarie, 1395) moldovenii i-au învins pe invadatorii unguri.

În cei cinci ani ai domniei sale, Ștefan I a avut timp să se ocuрe și de organizarea țării. A intensificat activitatea cancelariei domnești, a bătut monedă, ceea ce vorbește despre o intensă activitate comercială și a întemeiat mănăstirea Sf. Nicolae din Poiană, în al cărui pomelnic figurează ca ctitor.

Continuarea citiți pe moldovenii.md

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?