Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Partidul Forța Poporului a expediat o scrisoare conducerii de vîrf a țării

12 dec. 2013,, 12:33   Politică
6003 2
Foto: noi.md
Preşedintele Partidului Forța Poporului (PFP), Nicolae Chirtoacă, a lansat un apel public către conducerea de vîrf a țării, prin care se declară nemulțumit de reforma din cadrul organelor procuraturii și graba cu care actuala majoritate parlamentară încearcă să o promoveze. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prim-ministrului Iurie Leancă și preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, PFP sugerează conducerii de vîrf să se autosesizeze pe marginea acestei probleme, transmite NOI.md.

În special, liderul PFP se referă la conceputul de reformare a organelor procuraturii, care constituie mai curînd o mimare cinică a procesului de reformare a organelor procuraturii. Asta deoarece grupul de lucru pentru elaborarea conceptului a elaborat un document prezentat Guvernului și Parlamentului în lipsă totală de transparență.

„Din informațiile care s-au scurs în presă devine tot mai evident că acest «concept» a fost elaborat sub controlul unui grup oligarhic aflat la putere, care vrea cu tot dinadinsul să menţină controlul asupra acestei instituţii importante de stat, astfel zădărnicind reformele democratice în justiție. Mai mult decît atît, acest document este de fapt o încercare de a legifera practicile proaste, denaturate și antidemocratice, care profund marchează sistemul procuraturii pe parcursul ultimului deceniu. Nici nu se pun în discuție principiile de bază care ar identifica clar locul optim al procuraturii în sistemul de drept al Republicii Moldova sau al schimbării statutului procurorilor și ajustarea acestuia la rigorile unui stat de drept”, se menționează în scrisoare.

Sursa citată susține că „conceptul”, acceptat deja în mod formal drept bază pentru audieri în legislativ, nici nu abordează problema cheie a unei reforme autentice, dar, de facto, elementul central al acestui document este justificarea modalității actuale de numire în funcție a procurorului general, extinderea statutului acestuia de inamovibilitate în raport cu legea, precum și lichidarea organelor de administrare colegială a instituției.

„În vederea revenirii pe făgașul unei abordări responsabile și adecvate a problemei reformării organelor de procuratură, se impune întreprinderea de urgenţă a acţiunilor pentru a nu permite aplicarea în practică a prevederilor aberante care se conțin în acest «concept», înaintat spre aprobare actualului legislativ. Președintele Timofti trebuie să se autosesizeze pe marginea acestei probleme, fiind personal responsabil pentru stabilitatea și ordinea constituțională, care, într-un stat funcțional, sînt asigurate în primul rînd de instituțiile sistemului de justiție și organele de ocrotire a normelor de drept”, menționează sursa citată.

Partidul Forța Poporului consideră că Moldova va rata ocazia de reformare radicală a procuraturii în baza normelor democratice și europene, nu va reuși să readucă organele de ocrotire a legii la cadrul legal şi eficient, reformele vor continua să fie mimate, iar viitorul statului, dominat de clanurile oligarhice, va rămîne incert.

Textul integral al scrisorii poate fi găsit aici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?