X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Rusia a anulat 29 de miliarde de dolari din datoria Cubei

10 dec. 2013,, 15:00   Externe
3833 0
Foto: epochtimes-romania.com
Rusia şi Cuba au semnat discret în octombrie un acord care anulează 90% din cele 32 de miliarde de dolari (23 de miliarde de euro) pe care insula comunistă îi datora URSS, au făcut cunoscut luni diplomaţi ruşi şi europeni, citaţi de Reuters.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat în februarie un acord preliminar pentru a rezolva problema datoriei cubaneze faţă de Uniunea Sovietică, subiect aflat în dispută de peste 20 de ani între Moscova şi Havana.

Acordul final, care trebuie să fie aprobat de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), prevede ca Havana să plătească 2,3 miliarde de euro Rusiei în următorii zece ani, iar Moscova să anuleze cele 21 de miliarde de euro restante.

Cuba s-a aflat în incapacitate de plată a datoriilor la sfîrşitul anilor '80, însă ţara, ale cărei venituri din export se ridică la 13 miliarde de euro anual, încearcă în prezent să îşi restructureze vechile obligaţii pentru a-şi îmbunătăţi credibilitatea internaţională.

După anunţul făcut la începutul anului, acordul cu Rusia a nemulţumit celelalte ţări ale Clubului de la Paris, organizaţie neoficială a ţărilor creditoare, printre care Germania, Japonia şi Franţa, iar Moscova a fost acuzată că acţionează singură, scrie și Agerpres.

“Clubul de la Paris ar trebui să fie mulţumit, pentru că o importantă sumă de bani nu mai este în joc, ceea ce face mult mai probabil un acord final", a ţinut să sublinieze un diplomat rus, în contextul în care restul datoriei cubaneze faţă de alte ţări se ridică la 3,5-4,5 miliarde de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?