X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Decizia Curții Constituționale a Moldovei privind "limba română" a scindat coaliția de guvernămînt

7 dec. 2013,, 11:47   Politică
7378 4
Foto: adevarul.ro
Unul dintre partidele de guvernămînt din Republica Moldova - Partidul Democrat - a condamnat decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova care a declarat drept limbă de stat "româna", contrar Constituției, unde ea este numită moldovenească. Potrivit REGNUM, liderul democrat, Marian Lupu, a declarat la 6 decembrie, la un briefing că el se consideră în continuare moldovean și vorbește moldovenește.

Lupu a declarat că democrații nu intenționează să facă modificări în Constituție în favoarea unioniștilor și a exprimat intenția de a discuta în cadrul coaliției de guvernămînt problema organizării unui referendum cu privire la denumirea limbii de stat. "Curtea Constituțională a declarat doar că moldovenească și româna sînt identice, dar modificarea Constituției se poate face numai prin referendum", - a declarat liderul Partidului Democrat.

La rîndul său, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat despre „efervescența unionismului" în țară . "Cineva vorbește în română cineva moldovenește. Decizia Curții Constituționale doar a creat tensiune. Partidul Democrat a fost creat pentru a proteja statalitatea RM, a intereselor statului", - a adăugat politicianul.

Un alt partid de guvernămînt - Democrat Liberal - dimpotrivă, a sprijinit decizia CC, numind-o "un act de dreptate și o revenire la adevărul științific".

Deputatul celei de-a treia componente a coaliției de guvernămînt - grupul de reformatori liberali, unul dintre autorii sesizării la Curtea Constituțională, Ana Guțu a spus că acum "tuturor în Republica Moldova le este clar că limba oficială este limba română". " De acum înainte în toate documentele începînd cu manualele de istorie și pînă la textele organizațiilor internaționale, se poate scrie în loc de limba moldovenească - română" - a adăugat Guțu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?