X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

N. Chirtoacă: SUA a reafirmat sprijinul în procesul de integrare europeană a Moldovei

6 dec. 2013,, 09:58   Politică
2867 1
Foto: ipn.md
Mesajul Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, care a efectuat o vizită în Republica Moldova, miercuri 4 decembrie, a fost foarte bine formulat şi a transmis sprijinul şi susţinerea Moldovei din partea SUA în continuarea parcursului european. Totodată, oficialul american a transmis cetăţenilor Republicii Moldova prin mesajele sale că orice stat are dreptul să îşi aleagă prietenii, viitorul, şi destinul. De această părere este fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Nicolae Chirtoacă, invitat în platoul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune Publika TV, notează IPN.

Nicolae Chirtoacă a menţionat că orice vizită de rang înalt la Chişinău înseamnă încurajarea reformelor şi angajamentelor pe care şi le asumă Republica Moldova. Totodată, importanţa Moldovei pe arena politică a crescut în contextul Summitului de la Vilnius, unde a fost parafat Acordul de Asociere cu UE. Acesta a specificat că vizita lui John Kerry în Moldova nu este întâmplătoare şi aceasta deoarece Moldova este într-un context important din punct de vedere geopolitic.

„Cu venirea administraţiei Obama, a avut loc apariţia altor priorităţi, iar Rusia este plasată pe locul 17 în topul priorităţilor sale. Noi suntem concepuţi în contextul unei politici subregionale. În formatul 5 plus 2 americanii nu şi-au luat un alt statut, nu că cineva nu le-ar fi dat. Dar de aceea că americanii înţeleg foarte bine că regimul separatist depinde în totalitate de Moscova, care în acest mod ancorează întreaga Republică Moldova în acest joc. Astfel, SUA ne spun: ajutaţi-ne să vă ajutăm, nu ne puneţi în situaţie cu Rusia, deoarece avem relaţii strategice”, a spus Nicolae Chirtoacă.

Fostul ambasador în SUA a subliniat, de asemenea, că în viitorul apropiat Republica Moldova va suporta mai multe presiuni externe chiar şi la nivel de remanieri la guvernare. Este posibil că în Moldova vor veni şi comisari europeni, care să ajute guvernarea să nu se abată de la parcursul european. Presiunile vor veni pe patru domenii: migranţii moldoveni, conflictul transnistrean, piaţa de desfacere a produselor tradiţionale şi securitatea energetică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?