Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova electrocasnicele vor avea etichetă cu informație privind consumul de energie

5 dec. 2013,, 11:42   Economie
4380 0
Foto: abcnews.md
Toată produsele electrocasnice comercializate în Republica Moldova vor trebui să conțină etichete cu informație privind consumul de energie, transmite NOI.md. Un proiect de lege în acest sens a fot aprobat de Guvern cu scopul de a reduce consumul de energie electrică de către populație și a cheltuielilor pentru energie. Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a menționat că documentul este în concordanță cu directivele europene în acest domeniu și prevede că toate produsele electrocasnice comercializate în Moldova vor trebui să conțină etichete cu informație privind clasa de eficiență energetică și consumul de energie, pentru ca consumatorii să știe cîtă energie consumă electrocasnicele procurate.

Aceste norme sînt obligatorii pentru toți producătorii și importatorii de electrocasnice. Potrivit documentului, orice publicitate la un produs consumator de energie va cuprinde informații cu privire la impactul energetic, clasa de eficiența energetică și prețul produsului. Toate aceste măsuri sînt destinate eficientizării consumului de energie în țară și reducerii costurilor legate de energie.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în Moldova consumatorilor casnici le revine peste 45% din consumul total de energie electric, în timp ce în Europa acest indice constituie 25%. Potrivit datelor statistice, în Moldova, 83% din gospodăriile casnice (din numărul total de 1 mil. 131,8 mii) dispun de frigidere, 11,3% - cuptoare cu microunde, 18,5% - calculatoare, 29,8% - mașini de spălat etc. În ultimii 5 ani, tariful la energia electrică s-a majorat de la 0,84 lei pînă la 1,72 lei pentru 1 kWh pentru consumatorii RED-Nord și RED Nord-Vest și de la 0,94 lei pînă la 1,6 lei pentru 1 kWh pentru consumatorii Gaz Natural Fenosa.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?