X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Bill Clinton vrea reguli clare cu privire la spionarea şefilor de stat

4 dec. 2013,, 19:30   Externe
3174 0
Foto: danspapers.com
Fostul preşedinte american Bill Clinton a apreciat că dezvăluirile privind spionarea unor şefi de stat de către Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) au afectat imaginea Americii pe plan internaţional şi au sporit necesitatea unor reforme.

"Cred că avem nevoie de reguli foarte explicite cu privire la interceptarea conversaţiilor liderilor străini", a declarat Clinton, într-un interviu pentru postul de televiziune american Fusion difuzat marţi.

El a subliniat că în timpul preşedinţiei sale (1993-2001), o astfel de decizie depindea de lideri. "Dacă credeam că ei comiteau acţiuni ostile Statelor Unite (...), atunci (agenţiile americane de informaţii) o puteau face. Dar nu sînt sigur, nu aveam capacitea la acea vreme să facem ceea ce se face în prezent", a spus democratul.

"Avem nevoie de mai multă transparenţă, de mai multă protecţie a vieţii private şi de mai multă securitate", a adăugat el. "Sîntem într-o situaţie în care oamenii nu ştiau ce se întîmplă. Şi, avînd în vedere modul în care au fost utilizate datele, nu este evident că acest lucru ne-a maximizat securitatea, ci este evident că oamenii cred că şi-au pierdut un pic din viaţa privată", a continuat Clinton.

"Este foarte important să purtăm o discuţie cu adevărat publică despre care ar trebui să fie regulile", a spus el.

Fostul preşedinte american a recunoscut că dezvăluirile declanşate de fostul consultant al NSA Edward Snowden au avut un impact negativ.

"Nu doar în America Latină, ci şi în Europa şi Asia. Este, de altfel, interesant, deoarece în unele dintre aceste ţări s-a dovedit că anumite guverne făceau acelaşi lucru sau că alte guverne ne-au dat permisiunea să facem acest lucru", a spus fostul şef de stat.

De la primele dezvăluiri ale lui Snowden, în iunie, în Statele Unite au fost elaborate proiecte multiple de reformare a legilor care stabilesc cadrul practicilor supravegherii NSA. Preşedintele Barack Obama s-a declarat în favoarea unei consolidări a măsurilor privind tutela şi controlul exercitate de Congres şi justiţie, iar unii reformatori intenţionează să meargă şi mai departe şi să pună capăt programelor de colectare masivă a metadatelor cetăţenilor americani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?