X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dan Dungaciu: În următorii 7 ani RM nu are șanse să se integreze în UE

4 dec. 2013,, 10:50   Societate
3828 2
Foto: unimedia.md
A spune că parafarea înseamnă intrarea definitivă a R. Moldova pe traiectoria UE este naiv şi periculos. Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Stiinte Politice si Relații internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu, într-un articol analitic pentru «Romania libera».

Potrivit acestuia, în realitate, după parafare, Chişinăul se află exact în situaţia Kievului de acum un an şi jumătate, cînd Ucraina parafase documentele. I-a asigurat asta semnarea la Vilnius? Evident, nu. Avem vreo garanţie pentru R. Moldova? Evident, nu.

”Presiunile Rusiei – cu excepţia focului de avertisment numit embargoul la vinuri sau a retoricii lui Rogozin – au fost inexistente”, - consideră Dungaciu.

În opinia lui, Moscova mai are în rezervă două instrumente de o forţă indiscutabilă – „atacul asupra emigraţiei moldoveneşti din Rusia sau Transnistria – au fost complet neutilizate”.

Potrivit expertului, perspectivele de aderare ale R. Moldova nu există în acest moment. El amintește, că bugetul UE pe anii 2014-2020 nu are „fonduri de preaderare” pentru niciun candidat care ar începe negocierile, deci un statul de candidat se exclude cel puţin pînă în 2020. Dar nici statutul de candidat, - afirmă Dan Dungaciu, - de la care ar fi nevoie de vreo zece ani pentru aderare, nu garantează, pînă la urmă, punctul final.

Miza Moscovei a fost Ucraina (R. Moldova nu a contat), iar Summitul a relevat că relaţia dintre Kiev şi Moscova nu poate fi ruptă de Bruxelles, mai ales cînd acţionează singur, fără aliatul Washington, constată analistul politic.

Faptul că Moscova nu a (re)acţionat faţă de Chişinău, nu înseamnă că nu ar putea-o face dacă şi-ar simţi vecinătatea primejduită. Iar Bruxellesul ştie asta, şi va gîndi de două ori la orice posibilă confruntare, conchide Dan Dungaciu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?