Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

"Romaniţă pentru ghicit": care va fi destinul uneia dintre cele mai cunoscute clădiri din capitală? (VIDEO)

20 oct. 2018,, 09:03   Societate
24324 0

Portalul Noi.md propune cititorilor săi un material video, din care vor putea afla cum arată din perspectiva unei păsări în zbor cel mai înalt bloc rezidenţial din Chişinău – clădirea supranumită în popor „Romaniţa” datorită asemănării vizuale cu această floarea, precum şi minunatele privelişti care se deschis de pe acest edificiu.

Datorită filmuleţului realizat prin intermediul unei drone, vom putea privi de aproape atît capodopera arhitecturală, de care sînt legate mai multe mituri şi legende, cît şi contempla priveliştile panoramice extraordinare ale oraşului drag, care se deschis de la înălţimea sa.

Fiecare poate observa de departe această „floare de piatră” cu o înălţime de 73 de metri, care se ridica în cartierul Mălina Mică. Totodată, clădirea devine un element al unei privelişti extraordinare, fiind privită de pe viaduct, totuşi doar admiratorii devotaţi ai portalului Noi.md vor putea arunca o privire asupra acestei capodopere de la înălţime, cercetînd mai detaliat „farfuria zburătoare” futuristă de pe acoperişul blocului.

Totodată, utilizatorii vor putea reflecta la subiectul privind eventualitatea deschiderii pe clădirea „Romaniţei”, în cazul reconstrucţiei şi modernizării sale, a unei terase panoramice, care ar putea deveni unul din locurile de atracţie preferate ale locuitorilor şi oaspeților capitalei, ale multiplilor turişti, oferindu-le posibilitatea de a contempla de la o mare înălţime peisajele fascinante, de priveliştile panoramice pitoreşti ale Chişinăului.

Se prezintă a fi interesantă ideea organizării unui sistem de iluminare a acestei clădiri sau de amplasare pe ea a unor mesaje patriotice. Probabil, “Romaniţa” chişinăuiană ar putea deveni un fel de Turn al lui Agbar, care, alături de capodoperele lui Antonio Gaudi, este unul din simbolurile principale ale oraşului Barcelona. Care este părerea Dvs. în acest sens?


Interesant de ştiut!

Clădirea de 22 de etaje, supranumită în popor “Romaniţa”, este amplasată în preajma Spitalului Clinic Republican. Potrivit unor legende orăşeneşti, arhitecţii preconizau să construiască un bloc care s-a asemăna cu un ştiulete de porumb. Totuşi, proiectanţii au supranumit turnul „Romaniţă” pentru asemănarea pe care o avea obiectul cu această floare chiar în planul de proiect. Examinînd planul, se poate observa că în secţiune transversal apartamentele sînt amplasate circular, asemeni petalelor de floare. Aşa sau altfel, aşa-zisa “Romaniţă”, în anii 80 ai secolului trecut, a fost unul dintre cele mai ambiţioase proiecte rezidenţiale ale oraşului. Clădirea este încununată de o instalaţie masivă din piatră şi metal, asemănătoare sau cu o floare, sau cu o „farfurie zburătoare”, aici fiind prevăzută amplasarea unui bar cu o terasă panoramică.

Proiectul celei mai înalte clădiri din Chişinău a fost finalizat în anul 1986 de către arhitectul Oleg Vronschi şi inginerul A. Marian. Destinaţia clădirii a provocat mai multe mituri. Potrivit unuia dintre acestea, în anul 1980 dl. Vronschi a fost obligat printr-un ordin ministerial să proiecteze un sanatoriu-preventoriu pentru angajaţii Ministerului Construcţiilor, potrivit altuia „Romaniţa” a fost concepută în calitate de hotel. Se mai spune că Ministerul Construcţiilor a avut planuri mult mai ambiţioase faţă de „Romaniţă”, în care se preconiza organizarea unei săli de festivităţi, a unui cinematograf, a unei săli de gimnastică, a unei biblioteci şi a unui restaurant pe partea de sus a clădirii, formînd un comples care s-ar roti în jurul axei sale. Totuşi, după cum a explicat arhitectul Oleg Vronschi într-un interviu, pe atunci la Chişinău nu existau astfel de tehnologii.

Potrivit lui, pentru crearea capodoperei arhitecturale finale l-a inspirat complexul rezidenţial „Marina-city”, construit în anul 1964, la Chicago. Pînă în anul 1997, turnul „Romaniţa” avea considerată drept cămin, ulterior statutul său juridic a fost modificat în „bloc rezidenţial”, fiind transmis pentru exploatare pentru nevoi cu caracter social, din acea perioadă sociale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?